Allerzielen op Allerheiligen vanwege weekend

nieuws
Foto: Ecco van Oosterhout

Halloween is op 31 oktober, de avond vóór Allerheiligen dat op 1 november is. Dan volgt Allerzielen op 2 november, maar dit jaar in Groningen op 1 november.

Op Allerzielen kunnen doden worden herdacht. ‘Op vrijdag 1 november besteedt de gemeente hieraan aandacht op alle gemeentelijke begraafplaatsen. Normaal gebeurt dat op 2 november, maar dat valt nu in het weekend. Ook de begraafplaats Selwerderhof is op 1 november hiervoor speciaal geopend van 18 – 20 uur. Medewerkers van het loket Begraven hebben met hulp van de vrijwilligers van het theehuis bijzondere plekken met lichtjes en vuurkorven gemarkeerd. De Aula en het Theehuis zijn speciaal geopend’.

De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de supermarkten zijn schappen ingericht met griezelig en suikerrijk snoepgoed. Volgens Wikipedia blijkt uit onderzoek dat in 2018 inmiddels meer dan de helft van de Nederlandse bevolking Halloween viert. Halloween bleek het minder goed te doen in de provincies Groningen, Drenthe, Zeeland en Utrecht, waar het sint-maartensfeest op 11 november belangrijker is dan in de rest van Nederland.