Allereerste videostream uit Simplon in korte docu

De allereerste live video uitzending van een band op internet kwam in 1994 vanuit Groningen. Daarover gaat een korte docu van Alex Pitstra en Koen de Koning, die binnenkort gestreamd gaat worden.

Op 4 november 1994 werd een rockconcert live uitgezonden vanuit poppodium Simplon. De beeldkwaliteit was matig en er waren maar vier kijkers. Welke band het was die live werd uitgezonden, weet men ook niet meer, zo waren de streamende heren gefocust op het maken van die uitzending.

De film Ready Set, Rock ‘n Roll is vanaf 2 november gratis te bekijken op 25yearsstreaming.com. De korte film geeft een inkijkje in de rockmuziek en creatieve scene van Groningen in 1994.

Uit die allereerste live uitzending is een succesvol internetbedrijf voortgekomen, Jet-Stream.

De Groningse uitzending staat via het noemen van Stef Van der Ziel vermeld bij de Geschiedenis van het streamen op Wikipedia: ‘De vroegst bekende stream is de webcast koffiepotcamera van Cambridge die werd gebruikt om te zien of de koffie al doorgelopen was. Deze bestond al in 1991, lang voordat het wereldwijd web bekendheid kreeg. In Nederland zijn Stef Van der Ziel en Adam Curry pioniers. In 1994 produceerde Van der Ziel de eerste Nederlandse webcast, later volgden diverse andere Nederlandse partijen en verzorgde de VPRO webcastprojecten rond evenementen’.

Deel dit artikel: