De Week van de Alfabetisering is begonnen

Voor de meeste mensen lijkt het misschien heel normaal: Lezen, taal, schrijven, rekenen en computervaardigheden, maar toch zijn er nog veel mensen die hier moeite mee hebben. Stichting Lezen en Schrijven wil tijdens de week van de alfabetisering, die deze week plaatsvindt, zich inzetten voor deze mensen.

Johnny Groenboom heeft ook moeite met taal en met computervaardigheden. Om dat te veranderen heeft hij een cursus taal- en computervaardigheid gevolgd. ‘Dat is allemaal zo mooi afgelopen, dat ik zelfs afgelopen jaar leerling van het jaar geworden ben, in de buitencategorie lezen en schrijven.’ Zegt Johnny. Niet alleen Johnny heeft dit probleem, in de gemeente Groningen hebben bijna 17.000 mensen problemen met alfabetisering. ‘Wij proberen daar zoveel mogelijk aan te doen om het aantal omlaag te brengen.’ Zegt Simone van Leusden die docente is op het Alfa College.

Tweedejaars leerlingen van het Alfa College hebben in opdracht van de gemeente bepaalde producten ontwikkeld. Zo heeft de projectgroep van Dagmar een folders en flyers gemaakt. ‘Gemeente Groningen had al flyers, alleen daar stond veel te veel tekst op dus hebben wij ervoor gezorgd dat er veel minder tekst in staat, zodat het voor iedereen makkelijk begrijpbaar is.’ Zegt Dagmar.