Sterke bevolkingsgroei in Stad; Haren en Ten Boer krimpen

nieuws
fotograaf VirtualErn

De bevolking in de stad Groningen gaat de komende vijftien jaar hoogstwaarschijnlijk met 10,2 procent stijgen. In de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer voorspelt het CBS een bevolkingskrimp, met respectievelijk 11,1 en 13,6 procent.

Het CBS en het PBL brachten dinsdagochtend het Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 naar buiten. De vergrijzing laat een omgekeerde trend zien ten opzichte van het bevolkingsaantal: In de Stad blijft het aantal 65-plussers in 2035 relatief laag, maar in Ten Boer en voornamelijk in Haren is de vergrijzing erg hoog.

De onderzoeksinstituten houden wel een slag om de arm. Immigratie en woningbouw zijn bijvoorbeeld moeilijk exact te voorspellen. In Groningen stelt het CBS de minimum-bevolkingsgroei in de Stad op 3,1 procent en maximaal op 17,7 procent. De bevolkingskrimp in Ten Boer zal tussen de 4,3 en 22 procent zijn. In Haren kan de bevolking zelfs met  7,3 procent groeien.

Deel dit artikel:

 1. Volgens de statistiek zullen tussen 2025 en 2040 ongeveer 33 % van (de noordelijke 3 provincies) de bevolking.
  De bevolking zal teruglopen van 1,9 miljoen naar 1,27 miljoen
  Alleen de stad Groningen zal tot 2035 nog stijgen qua inwoner aantal. Assen tot 2025 dan loopt de bevolking ook terug.
  Emmen loopt nu al terug en Leeuwarden stabiel op dit moment.

 2. Dat is dan een mooie gelegenheid om in de krimp delen van de stad de studenten huisvesting daar uit te breiden. Word de vergrijzing daar ook gelijk terug gedrongen

 3. Ten Boer heeft goede verbindingen met de stad. Daar zou je nog wel wat woningbouw kunnen realiseren. Haren heeft altijd al aantrekkingskracht op de beter bemiddelde Groninger gehad. Daar blijft de bevolking wel op peil. Je moet er wel voor doorstroming zorgen, zodat al die grote huizen niet alleen vol zitten met oudjes. Dat kun je doen door wat meer op ouderen gerichte appartementen te bouwen. Aantrekkelijk voor mensen die hun grote huis en tuin nog moeilijk kunnen bijhouden.

 4. Hoe kan het CBS en PBL dit voorspellen?

  Als er een gerechtelijke uitspraak is gedaan mbt de stikstof.

  Of krijgt het voorstel van D66 inderdaad navolging, dat de boeren hun vee moeten halveren, zodat er meer woningbouw kan komen.

  Of is de uitkomst van het CBS en PBL mogelijk onderzocht voor de stikstof uitspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *