Reacties versnelde stop gaswinning: ‘Gematigd enthousiasme, met een vinger aan de pols’

nieuws
Foto: Pexels

In Groningen wordt nuchter en terughoudend gereageerd op het besluit van Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om de gaswinning in 2022 te stoppen en om in 2020 al terug te gaan naar 12 miljard kuub.

“Ik moet nog even zien hoe hard dit besluit is, maar het klinkt goed, ” aldus Susan Top van het Groninger Gasberaad: “Maar voor ons blijft belangrijk wat dit gaat betekenen voor de randverschijnselen. We hebben in Groningen nog steeds grote problemen. Er is al heel veel leed aangedaan. Dat moeten we wel oplossen.”

“We hadden wel een stille verwachting dat dit zou gebeuren,” aldus verantwoordelijk gedeputeerde Tjeerd van Dekken. “Er was ook wel wat gerucht vanuit het ministerie, dus helemaal verbaasd was ik niet.  Deze beslissing is goed voor Groningen, maar dit is geen euforische dag. We moeten een stevige vinger aan de pols houden als het gaat om de afhandeling van de schade. Daarnaast is er nog zoveel meer te doen, op economische en het duurzame vlak.”

Ook wethouder Roeland van der Schaaf is gematigd enthousiast: “Het besluit om in 2022 te stoppen is een meevaller, denk ik. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat er nog heel veel mensen in de ellende zitten. Het is belangrijk dat we nu in een situatie komen van versterken en herstel. We blijven er op drukken dat het tempo hier omhoog moet.”

 

Deel dit artikel: