Leraren: “Gebeurt er op Prinsjesdag niets, dan nieuwe acties”

Als de minister komende dinsdag tijdens Prinsjesdag niet met extra geld over de brug komt voor het onderwijs, dan dreigen er nieuwe acties. Dat zegt vakbond AOb.

“In eerste instantie was ik ontzettend blij”, zegt Marieke Homan van vakbond AOb. Woensdag werd bekend dat er 285 miljoen euro extra naar het primair onderwijs gaat. “Maar bij nader onderzoek blijkt het om geld te gaan dat gereserveerd is als de gewone loonruimte van drie procent voor de hele publieke sector. Het is het geld dat politieagenten en andere ambtenaren er ook bij krijgen. Dit is echt een sigaar uit eigen doos.”

Volgens Homan wordt het de hoogste tijd dat er iets gebeurt. Ruim twee jaar geleden werd er voor het eerst actie gevoerd in het onderwijs. De problemen die toen speelden rond de hoge werkdruk en de lage salarissen spelen nu nog steeds. “Onlangs is er een OESO-rapport uitgebracht. Daaruit blijkt dat Nederland achterloopt qua salarissen op andere west-Europese landen. Willen we het vakgebied interessant maken, dat veel mensen leraar willen worden, dan zal daar heel snel iets aan gedaan moeten worden. Sterker nog, wordt er tijdens Prinsjesdag geen extra geld gereserveerd dan bereiden we nieuwe acties voor.”

Deel dit artikel: