Klusjes doen op school als middel tegen pesten

nieuws

Klusjes doen op school blijken een geheim wapen in de strijd tegen pesten. Dat blijkt uit onderzoek van Rick Bloemberg aan de RUG.

Het gaat om zaken als opruimen, helpen bij de schoolmusical of toezicht houden op het plein. Bij het nieuwe anti-pestprogramma SterkWerk draait het om verantwoordelijkheden op school. Bloemberg ontwikkelde lesmateriaal voor SterkWerk en trainde docenten.

Hoogleraar René Veenstra, die bij het project betrokken is, zegt: “Het is inmiddels bekend dat pesten een groepsproces is. Je moet niet alleen aandacht hebben voor het slachtoffer of de dader, want iedereen is erbij betrokken. Als de pesters echt de populaire leerlingen zijn, dan blijkt het heel moeilijk vaste patronen te doorbreken. Want het populaire kind heeft iets te verliezen, namelijk aanzien. Met SterkWerk proberen we die behoefte aan status op een positieve manier in te vullen, door kinderen een verantwoordelijkheid te geven op school.”

Deel dit artikel: