“In onze maatschappij is het normaal dat je altijd maar weet wat je wil: onzin!”

Burn-outs en vraagtekens rond de te kiezen opleiding. Het zijn problemen die veel onder jongeren spelen, maar er over praten gebeurt nauwelijks. Op de eerste editie van het Voorkennisfestival gebeurde dat donderdag wel.

“Ik zit met het probleem dat ik mijn vrienden eigenlijk steeds minder vaak zie”, zegt een student. “Ik heb mijn opleiding, ik heb mijn studiewerk en ik heb mijn bijbaan. Doordeweeks kom ik niet meer toe aan het socializen en wordt dit momenteel alleen beperkt tot het weekend. Dat baart mij echt zorgen.” Het dilemma is één van de vele onderwerpen die in het gebouw van EM2 op het oude Suikerunieterrein ter sprake komt.

“Het is de eerste editie van het Voorkennisfestival”, vertelt Fanny Koerts van de organisatie. “Vandaag hebben we zo’n zestig jongeren uit het mbo-, hbo-, en wo-onderwijs te gast. In de toekomst hopen we dat we nog veel meer jongeren gaan verwelkomen.” Dat het belangrijk is onderstreept haar collega Myrthe Hoekstra. “Neem zoiets als een tussenjaar. Als iemand dat opneemt vinden heel veel mensen dat gek. Dat iemand niet weet wat hij wil of onzeker is. Dat is ook het probleem van deze maatschappij. We vinden het normaal dat we altijd en overal maar moeten weten wat we willen. Dat is echt dikke onzin.”