“Het voedselbos zal een openbaar bos worden”

oogochtendshow

Grote kans dat je over een paar weken deze varkens ziet wroeten in Westpark. Deze varkens zullen namelijk de grond klaarmaken voor de komst van het voedselbos. De OOG Ochtendshow sprak met Helena en René van Stichting PlukN, initiatiefnemers van het voedselbos. 

Het voedselbos in Westpark zal zeker niet de eerste zijn in Nederland. Inmiddels zijn er al zo’n 100 voedselbossen en worden deze bossen gezien als wellicht een toekomstige vorm van landbouw. Alhoewel het nog wel even duurt voordat het voedselbos volledig op zijn plek staat, wordt het divers bos. “Er zullen meer dan 100 plukbare planten en bomen te vinden zijn”, vertelt René.

Bij natuur-inclusieve vormen van landbouw, zoals voedselbossen, draait het vooral om het verbeteren van de biodiversiteit en daarbij het milieu zo min mogelijk negatief te beïnvloeden. Alhoewel er vele positieve gevolgen zijn, zijn ook veel vraagtekens bij de effectiviteit van deze nieuwe vorm van landbouw, bijvoorbeeld over de hoeveelheid ruimte die voedselbossen innemen in tegenstelling tot intensievere vormen van landbouw.

Met het voedselbos hoopt Stichting PlukN niet alleen een voorbeeldfunctie te bieden op het gebied van natuurinclusieve landbouw, maar ook om mensen opnieuw kennis te laten maken met planten. “Door het organiseren van workshops en rondleidingen hopen we mensen te kunnen laten zien wat voor planten er allemaal in hun eigen tuin kan groeien”.

Om geld op te halen voor het project verkoopt de organisatie certificaten, waarbij men een vierkante meter kan sponsoren in ruil voor een certificaat. Daarnaast verkoopt PlukN ‘Uut Grunn’ merchandise in hun webshop.