Donornieren maken ’testrit’ op perfusiemachine van UMCG

nieuws
foto: Bob de Vries

UMCG-onderzoeker en transplantatiechirurg Cyril Moers gaat de komende jaren onderzoek doen naar het gebruik van perfusiemachines waarmee donornieren getest kunnen worden voor een transplantatie. Moers heeft hiervoor een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro ontvangen.

‘Nog veel te vaak worden goede nieren afgewezen, of blijkt een goedgekeurde nier na transplantatie toch onvoldoende te functioneren’, zegt Moers. Door organen op een perfusiemachine te zetten en ze als het ware een testrit te laten maken, wordt de kans groter om een juiste inschatting te maken of ze geschikt zijn voor transplantatie.

‘Probleem is echter dat we de machine nog onvoldoende begrijpen: we zien hoe de nier functioneert op de machine, maar daarmee weet je nog niet of hij in het lichaam hetzelfde gaat doen. We gaan nu kijken naar de verschillen tussen de moleculaire mechanismen die in de nier plaatsvinden als hij op de machine zit en als hij in het lichaam getransplanteerd is. Ook gaan we geavanceerde MRI scans maken van nieren op de machine.’

Het onderzoek vindt in eerste instantie plaats met varkensnieren. Vervolgens worden de resultaten gevalideerd met nieren uit menselijke donoren. Met behulp van kunstmatige intelligentie hopen de onderzoekers vervolgens te komen tot een model waarmee in de toekomst een beter voorspeld kan worden of een donornier geschikt is of niet. ‘Zodat we uiteindelijk meer goede organen kunnen transplanteren’, besluit Moers.

Moers heeft een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro ontvangen.