1,5 miljoen voor tijdelijke Paddepoelster-fietsbrug; Plan voor definitieve oplossing in 2021

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

In 2021 wordt begonnen met de planning voor een structurele oplossing voor de Paddepoelsterbrug. Daarnaast stelt minister Cora van Nieuwenhuizen 1,5 miljoen euro rijksgeld ter beschikking voor het realiseren van een tijdelijke fietsbrug over het Van Starkenborghkanaal.

Dat schrijft ze donderdagmiddag, in de beantwoording van kamervragen van D66-kamerlid Rutger Schonis. De minister belooft zich in te zetten om het proces voor de bouw van de tijdelijk fietsbrug zo snel mogelijk te doorlopen. Dit ondanks het feit dat de studie naar een eventuele tijdelijke brug nog een jaar gaat duren.

Het Groningse D66-raadslid Tom Rustebiel zegt opgelucht te zijn over het besluit: ‘Van de eerdere opmerking dat de brug misschien wel helemaal zou verdwijnen is geen spoor meer. De focus van Rijkswaterstaat leek in eerdere uitspraken na vragen van onze raads- en kamerfractie alleen op de scheepvaart te liggen. Met deze antwoorden in de hand gaan we er vanuit dat de optie om de brug weg te laten van tafel is en er op alle fronten gewerkt wordt aan een nieuwe brug.’

De fractie heeft nog wel zorgen over de permanente oplossing voor de Paddepoelsterbrug. ‘De minister schrijft dat het voorkeursalternatief in het tweede kwartaal van 2021 wordt vastgesteld. Dan ligt de brug er al bijna drie jaar uit. Bewoners, forensen, recreanten, toeristen en Pieterpad-lopers zijn daarmee dus nog lang niet geholpen. Daarom blijft D66 pleiten voor niet alleen een structurele maar ook een snelle tijdelijke oplossing,’ aldus Rustebiel.