Scheidsrechter Bax: ”Overtreding Lundqvist was doelbewust trappen, ik vind dat natrappen.”

FC Groningen verloor gisteravond in het eigen Hitachi stadion met 1-3 van promovendus FC Twente. Het was een bizarre wedstrijd met de scheidsrechter in de hoofdrol. Twee rode kaarten en drie strafschoppen lieten het stadion schreeuwen. 

FC Groningen begon overtuigend aan de wedstrijd en speelde frivool. Na elf minuten voetbal had spits Kaj Sierhuis al een grote kans op de 1-0. Ramon Pascal Lundqvist speelde de aanvaller vrij, de spits schoot vervolgens hoog over. Drie minuten later volgde een strafschop voor FC Twente. Ko Itakura was te laat met een tackle op Aitor. Diezelfde Aitor schoot vervolgens op de lat, zo bleef de stand gelijk.
Vlak nadat Ritsu Doan doelman Drommel bijna van afstand passeerde, kreeg FC Groningen een penalty: Paul Verhaegh beging een overtreding op Gudmundsson. Kaj Sierhuis ging achter de bal staan en zijn inzet door het midden was veel te slap. Drommel kon redden.
Sierhuis:Een penalty moet gewoon een goal zijn. Iets mentaals? Een penalty zou in principe makkelijk moeten zijn als het gewoon schieten en een hoekje kiezen was.. Het zal blijkbaar iets mentaals zijn.

In de 41e minuut ontving Ramon Pascal Lundqvist een rode kaart van scheidsrechter Christaan Bax. Javier Espinosa rende de middenvelder voorbij, Lundqvist wilde de angel uit de aanval halen en tikte met zijn voet tegen de enkel van de Spanjaard. Het stadion kon zich absoluut niet vinden in de beslissing van de scheidsrechter.
De arbiter zelf kende geen twijfel: ”Ik vond de afstand van de speler na de bal te groot. Hij wil de speler alleen maar naar de grond werken. Dat is geen tripping, geen pootje haken, dat is doelbewust trappen. Ik vind dat natrappen en heb daarom een rode kaart gegeven.”
Vijf minuten later greep de leidsman weer naar zijn kontzak voor een rode kaart. Mike te Wierik ging met een gestrekt been het duel in. Na overleg met de VAR trok scheidsrechter Bax wéér rood. Een supporter was het hier niet mee eens en besloot dan ook het veld op te stormen, hij werd snel onderschept door stewards.

De tweede helft

FC Groningen begon het tweede bedrijf met negen man. Na vier minuten schoot Espinosa namens de Tukkers op de paal en in de 54e minuut lag de bal toch echt in het Groninger netje: De Twente-aanwinst Keito Nakamura, recent nog ‘gefacetimed’ met Danny Buijs over een mogelijke overstap naar de Trots van het Noorden, schoot een vrije trap achter Sergio Padt. De sluitpost stond en keek ernaar.
In de 69e minuut kreeg FC Twente wéér een strafschop. Na inbreken van de VAR besloot Bax tot een penalty. Aitor benutte de pingel nu wél.
Ritsu Doan deed in de 84e minuut nog iets terug via een mooi afstandsschot, maar zag dat FC Twente in de blessuretijd via Vuckic de marge herstelde: 1-3.

Volgende week zondag speelt FC Groningen uit tegen AZ Alkmaar. Waar en wanneer is nog niet duidelijk, een deel van het dak van het AFAS stadion is gisteravond ingestort.

 

Deel dit artikel:

 1. De druiven zijn zuur , maar het zijn toch echt de spelers die de overtreding maken. Door de scheids de schuld te geven blameert men zich dubbel en is sportiviteit en eigenwaarde ver te zoeken.

 2. @Adrien, hij kan hem geven inderdaad ja maar dat is nu direct het gehele probleem van Bax, hij voelt de wedstrijd niet aan en maakt met zijn kaarten de wedstrijd dood.
  Bax heeft geen gezag op het veld en compenseert dat met kaarten geven, ga er maar eens op letten. Bax ( type lulletje rozenwater ) roept altijd irritaties bij spelers op overal waar hij fluit.

  Bax stats : 214 wedstrijden – 607 geel – 43 rood – 75 penalty , daarvan waren slechts 30 eredivisie wedstrijden en dat heeft een duidelijke reden.

 3. Het is een terechte constatering en diskwalificatie Adrien, deze scheids het zo’n slappe ruggengraat dat hij zich alleen staande weet te houden met kaarten en door aan de sokkel van de KNVB te likken .
  Als alle scheidsrechters zouden fluiten zoals Bax dan kijken we na de winterstop naar de tweede elftallen van de clubs in de eredivisie.

 4. Deze scheidsrechter verdient hulde. Een speler onderuit trappen zonder intentie hebben om een bal te spelen.
  Dat je daar nog begrip voor kunt hebben.

  Meer scheidsrechters zouden dit voorbeeld moeten volgen.

  Daarom kijk ik ook liever naar mijn collega dames van het vrouwenvoetbal. Daar gaat het veel sportiever toe.

 5. De speler van FCG had geen enkele kans of intentie om de bal te raken. Alleen een rode kaart is dan een passende straf.
  Wanneer de scheidsrechter dan slechts geel zou geven dan heeft hij geen ruggengraat. Het was een prima beslissing, exact volgens de spelregels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *