Rondje langs de kenners: Hoe gaat seizoen FC Groningen eruit zien?

sport
Foto: Sportphotoagency.com

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Afgelopen seizoen lukte het FC Groningen met een eindspurt de play-offs voor de Europa League te halen. Ook dit jaar is Europees voetbal halen het doel bij de FC. Maar wat verwachten de verschillende volgers van de FC van de equipe van Danny Buijs? Wij maakten even een rondje langs alle vaste volgers!

Zaterdagavond begint voor FC Groningen het seizoen in en tegen Emmen. De wedstrijd tegen de Emmenaren die volgens sommige media als een ware derby wordt bestempeld. Het is het begin van het tweede seizoen voor trainer Danny Buijs bij FC Groningen. Voor de coach is er veel gebeurd het afgelopen seizoen. FC Groningen startte dramatisch met een laatste plaats na tien wedstrijden. Toch wisten hij en de spelers het tij te keren en uiteindelijk play-offs voor Europees voetbal te halen.

Na het seizoen vertrokken een aantal sterkhouders van Danny Buijs bij FC Groningen. Jeff Chabot, Ludovit Reis en Mimoun Mahi behoren onder andere onder de vertrekkende spelers.  Assistent-trainer Hennie Spijkerman vertrok naar aartsrivaal SC Heerenveen en Peter Hoekstra vertrok ook bij het eerste elftal. Voor hen in de in de plaats werden Adrie Poldervaart en Alfons Arts aan de technische staf toegevoegd.

In de voorbereiding van het seizoen werd slechts één keer verloren, uit bij Sparta in een besloten duel op Het Kasteel in Rotterdam.

Nu het nieuwe seizoen voor de deur staat is het tijd om eens aan een aantal vaste volgers te vragen wat zij verwachten van het komende seizoen van FC Groningen. Op welke plek eindigt de FC? Wat zal de grootste revelatie van het seizoen worden en wat de grootste tegenvaller? Waar kijken de volgers als liefhebber van het spel het meest naar uit?

 

Stefan Bleeker (RTV Noord)

Voorspelling: 8e

Ik verwacht dat Groningen op dit moment aanvallend en aan de bal wat sterker is dan vorig seizoen. Verdedigend denk ik dat de FC momenteel iets minder is. Vorig seizoen speelden ze met een verdedigend blok van vier (Te Wierik, Chabot, Memisevic en Reis), en nu zal dat er toch iets anders uitdoen. Van achteruit zal er meer voetbal naar voren inzitten, maar verdedigend ben ik nog niet helemaal overtuigd.

Ik denk dat FC Groningen met deze selectie kan strijden voor een play-off plaats. De vraag is natuurlijk hoe de selectie er eind augustus uitziet, want er zal nog wel wat bij moeten. Een extra centrale verdediger is geen overbodige luxe, want daar zijn ze met drie spelers nu onderbezet. Blijft Doan bijvoorbeeld? En zo zijn er nog wat vraagtekens. Eind augustus kan je de balans pas echt goed opmaken.

Om het nu al over de tegenvaller van dit seizoen te hebben vind ik wat raar. Iedereen moet een kans krijgen om zich te bewijzen en dan zien we daarna wel hoe iedereen het doet. Ik verwacht daarentegen wel veel van Matusiwa. Hij heeft zich goed laten zien tijdens de voorbereiding en als hij die lijn weet door te trekken dan denk ik dat hij kan uitgroeien tot een echte publiekslieveling. Datzelfde geldt hopelijk ook voor Hrustic. Ik heb in het verleden veel kritiek op hem gehad, maar ik kan niet anders zeggen dat hij zich heel positief heeft laten zien tot nu toe. Iedereen weet dat hij goed kan voetballen en het zou zowel voor hem als FC Groningen mooi zijn als dat er dit seizoen ook uitkomt.

Als voetballiefhebber kijk ik het meest uit naar Doan. Als de Japanner dit seizoen bepalender wordt voor Groningen, dan zullen we daar niet lang meer van kunnen genieten.

 

William Pomp (Dagblad van het Noorden)

Voorspelling: 8e

Ik vind dat ze aan de bal, voetballend echt beter zijn geworden. Door Matusiwa en Lundqvist zit er veel meer voetbal in, maar dat is tegelijkertijd ook de kwetsbaarheid van dit FC Groningen. De schellen zijn me van de ogen gesprongen toen ik zag hoe makkelijk de Kasteelheren door de verdediging van FC Groningen liepen. Of dat in een week opgelost is, vraag ik me af. Ik verwacht hoge uitslagen, waarbij ze meer gaan scoren maar ook meer tegen gaan krijgen dan vorig seizoen. Het gaat meer spektakel opleveren dan afgelopen seizoen.

Veel mensen zullen zeggen: Matusiwa, maar als iedereen dat al ziet is het geen revelatie meer. Ik ga een verrassende noemen: Ko Itakura. De man die afgelopen seizoen eigenlijk mocht warmlopen, ik had soms zelfs medelijden met hem zo veel als hij warmgelopen heeft. Tijdens de voorbereiding is toch wel gebleken dat Manchester City niet helemaal gek geworden is door hem te halen. Het is een sierlijke voetballer en lost verdedigende problemen voetballend op en dat vind ik mooi om te zien.

Om nu al iemand op te zadelen met de last van het stempel tegenvaller van het seizoen, vind ik ongepast. Het zou ook niet eerlijk zijn om op de basis van de voorbereiding al iemand tegenvaller te noemen. Iedereen heeft nog alles te bewijzen. Stel mij deze vraag in de winterstop nog eens.

Ik verheug me op meer voetballend vermogen en meer diepgang in het spel van FC Groningen. De FC heeft nu meer spelers die niet alleen naar voren denken, maar ook naar voren doen. Een briljante steekpass waarmee iemand vrij gezet voor de keeper. Ik verheug me als liefhebber echt op een beter voetballend FC Groningen.

 

Mark van Rijswijk (Fox Sports)

Voorspelling: 7e

De revelatie van het jaar wordt Azor Matusiwa. Ik denk dat de middenvelder het zo goed gaat doen dat hij FC Groningen al na één seizoen alweer gaat verlaten voor een grote club.

De grootste tegenvaller dit seizoen wordt het gebrek aan spektakel op het veld. FC Groningen gaat goede resultaten halen, maar op een degelijk voetballende manier. Voor de liefhebbers van prachtig en spectaculair voetbal is dat jammer, voor de positie op de ranglijst niet.

Kijk het meest uit naar een goed gevulde Euroborg. Hopelijk weer een ouderwetse sfeer komend seizoen!

 

Wim Masker (Groninger Gezinsbode)

Voorspelling: 8e

Ik verwacht in de eredivisie een hevige strijd tussen de 12 clubs die onder de top 6 gaan eindigen. De budgetten van die 12 kruipen steeds meer naar elkaar toe. Ik ben nieuwsgierig naar de vele nieuwe spelers. Vooral de kleine clubs hebben veel geïnvesteerd in nu nog onbekende buitenlanders. Waarschijnlijk om straks niet het slachtoffer te worden van de verdubbelde kans op rechtstreekse degradatie.

Wanneer Mark-Jan Fledderus nog één of twee defensieve versterkingen aantrekt, verwacht ik dat FC Groningen ergens tussen de zevende en tiende plaats eindigt. Lukt dat niet, verwacht ik bij de winterstop -net als vorig jaar – een plaats bij de onderste zes. Ook al omdat Samir Memisevic waarschijnlijk nog een tijdje niet beschikbaar is.

Alleen spelers van wie ik het nodige verwacht kunnen tegenvallen. Ik verwacht het meest van Azor Matusiwa. Die kan dus ook het meest tegenvallen. De revelatie? Dan redeneer ik andersom: dat zou dan bijvoorbeeld Amir Absalem kunnen zijn. Technisch heel vaardig maar naar mijn smaak te licht als verdediger. Ik hoop dat hij mij verrast.

 

Sander de Vries (Algemeen Dagblad)

Voorspelling: 7e

Het voetbal hield vorig seizoen regelmatig bepaald niet over. Punten pakken stond centraal – en dat was ook volstrekt logisch gezien de positie van FC Groningen in de winterstop. Ik denk dat we dit seizoen een aantrekkelijker elftal te zien krijgen. Daar is ook op ingekocht, met onder anderen Gudmundsson en Lundqvist.
Achter de traditionele top-3 zijn AZ, FC Utrecht en Vitesse de vaste subtoppers geworden, terwijl niemand nog weet hoe goed FC Twente is. Meestal kan één club boven in verrassen, zoals Heracles vorig seizoen deed. Kortom, als FC Groningen zevende eindigt, dan hebben ze het hartstikke goed gedaan.

Ik verwacht meer tegendoelpunten. Na de winterstop stond er een granieten blok, met Te Wierik en Chabot centraal en daarvoor Memisevic en Reis. Dat blok is nu voor de helft ontmanteld door het vertrek van Chabot en Reis. Bovendien vond ik Tim Handwerker ook een prima back. Denk dat hij wat werd onderschat. Defensief is er dus veel kwaliteit vertrokken, je moet altijd maar afwachten hoe hun opvolgers het doen en hoelang het duurt voordat ze op elkaar ingespeeld zijn – al vind ik Matusiwa wel een goede opvolger van Reis.

De revelatie van het seizoen wordt Ajdin Hrustic. Die assist van hem gezien tegen Hannover? Hij heeft eigenlijk alle voetballende en fysieke voorwaarden om écht een goede speler te worden. Nu lijkt het erop dat het bovenin ook eindelijk goed zit, want daar schortte het de afgelopen jaren nog weleens aan.
Uitkijken naar: Spelers die nu nog relatief onbekend zijn, maar er opeens staan. Neem Kaj Sierhuis vorig jaar. Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld een Romano Postema dit seizoen zou doorbreken.

Meer in algemene zin worden veel kaarten dit seizoen opnieuw geschud bij FC Groningen, met een nieuwe algemeen en technisch directeur, een deels vernieuwde technische staf en veel nieuwe spelers. Interessant wordt om te zien hoe zij zich tot elkaar verhouden als het goed of juist tegenvallend gaat.

 

Lentin Goodijk (Voetbal International)

Voorspelling: 7e

Groningen wordt zevende. De selectie oogt stabieler dan bij de vorige seizoenstart en trainer Danny Buijs heeft een jaar meer Eredivisie-ervaring. FC Utrecht, Vitesse en AZ lijken mij evengoed nog echt een stap verder. Zij hebben meer kwaliteit en meer geld.

Wat wordt de grootste tegenvaller bij Groningen? Weinig spektakel en dus weinig doelpunten. Er zit niet al te veel scorend vermogen in de selectie, die bovendien erg jong is. Mocht Ritsu Doan nog vertrekken, dan lever je nog een hoop doelpunten in. Hopelijk loopt het stadion niet verder leeg, dat zou een flinke streep door de rekening zijn.

Wat wordt de grootste revelatie bij Groningen? Azor Matusiwa. De Kanté van de Groene Kathedraal was afgelopen seizoen al een openbaring bij De Graafschap en heeft ook in de voorbereiding bij Groningen indruk op mij gemaakt. Een échte balafpakker die stiekem ook voetballende kwaliteiten heeft. Ik verwacht dat hij een van de revelaties van de Eredivisie wordt.

Waar kijk je het meest naar uit? Sam Schreck is een prachtige voetballer, voor wie je naar het stadion komt. Bij Bayer Leverkusen was de concurrentie op zijn positie moordend en dus liet Peter Bosz hem gaan, maar ik denk dat hij bij Groningen snel kan uitgroeien tot publiekslieveling. Een snelle en creatieve speler die de nodige frivoliteit zal toevoegen aan het elftal.

 

Neal Petersen (FC Afkicken)

Voorspelling: 8e

Groningen gaat de play-offs halen. Ze gaan achtste worden.

Ik verwacht dat Kaj Sierhuis de revelatie van het seizoen gaat worden. Hij heeft nu een half jaar de tijd gehad om te wennen aan FC Groningen. Hij is talentvol en wordt de spits van Jong Oranje. Ik denk dat hij een perfecte match is met Groningen, met het publiek en met wat hij wil. Ik denk dat hij het dit jaar gaat laten zien.

Tegenvaller van het seizoen gaat zijn dat ondanks dat FC Groningen het goed gaat doen, het publiek nog steeds gaat toestromen. Dat vind ik dood en doodzonde. Maar dat gaat wel volgend jaar gebeuren in 2020-2021.

Ik kijk het meest uit naar het ander soort voetbal dat FC Groningen gaat laten zien. De komst van Adrie Poldervaart is een enorme verbetering, omdat FC Groningen aan de bal nu ook een stuk beter gaat worden. Hij is de perfecte aanvulling op Danny Buijs, die het heel goed neer heeft gezet afgelopen seizoen, maar waar het in balbezit maar moeizaam verliep. Daarnaast kijk ik heel erg uit naar de nieuwe aankopen. Groningen heeft denk ik veel en goed ingekocht.

 

John de Jonge (voorzitter Supportersvereniging)

Voorspelling: 7e.

“Ik verwacht dat FC Groningen dit seizoen aanvallender gaat spelen dan vorig seizoen. Buijs en Poldervaart willen dit graag en je ziet het ook al in de voorbereiding. Groningen heeft er denk ik ook op ingekocht, heeft vooral in aanvallend opzicht op het middenveld veel mogelijkheden. De FC wordt denk ik zevende en zal komend seizoen ver in de beker komen.

Tegenvaller waar ik bang voor ben is dat de blessure van Memisevic lang gaat duren en hij is een speler die ontzettend belangrijk is voor het team. Vooral zijn fysieke inbreng en persoonlijkheid.  Revelatie van het seizoen wordt Matusiwa. In de voorbereiding laat hij het al zien en ik denk dat hij de sleutelspeler wordt in de aanvallende speelwijze.

Waar ik vooral naar uitkijk is de sfeer in de uitvakken. Kijken of het record van vorig seizoen verbroken kan worden. Maar ik zou het ook prachtig vinden als die sfeer ook in thuiswedstrijden komt. Niet alleen een stuk Noordtribune die zingt, maar het hele stadion die de ploeg naar voren stuwt.”

 

Maarten Siepel (Kon Veel Minder de Podcast)

Voorspelling: 7e

Persoonlijk ben positief gestemd over het aankomende seizoen van de FC. Naar mijn mening heeft technisch directeur Mark-Jan Fledderus op dit moment prima zaken gedaan om een zo goed mogelijke selectie samen te stellen. Als we de huidige selectie vergelijken met die van vorig seizoen, staat het team er beter voor dan vorig jaar.

Ik durf FC Groningen wel op plek zeven te zetten voor het aankomende seizoen. Deze voorspelling wordt natuurlijk ook wel beïnvloed door mijn supportershart. Wat een tegenvaller voor dit seizoen zou kunnen zijn, is de sterkte van de verdediging. De tweede seizoenshelft van vorig seizoen liet zien hoe sterk het defensieve blok van ons groen-witte leger stond. Met het vertrek van Tim Handwerker en Jeffrey Chabot, en de blessure van Samir Memišević kijk ik met spanning naar aankomend seizoen. Het zal moeten blijken in hoeverre Ko Itakura en Amir Absalem deze plekken goed kunnen invullen.

De revelatie van dit seizoen bij de FC zal de Zweed Gabriel Gudmundsson worden. Ik hoor veel positieve verhalen vanuit Zweden over deze speler. Daarnaast verwacht ik ook veel van middenvelder Azor Matusiwa. Sowieso kijk ik met veel plezier uit naar het middenveld van de huidige selectie.

Als voetballiefhebber heb ik veel zin om mooie herinneringen op te doen dit aankomende seizoen. Memorabele uitwedstrijd-tripjes, die ene wereldgoal, helemaal natgeregend worden tijdens een wedstrijd met 3 °C in december. We hebben er weer zin in!

 

Daniël Theelen (OOG)

Voorspelling: 7e

Ik verwacht dat Groningen een consistenter seizoen gaat draaien dan vorig jaar, minder hoge pieken en minder diepe dalen. Ik verwacht aanvallend voetbal wat resulteert in meer doelpunten tegen. Met een beetje geluk, wordt het weer een feestje om naar Groningen te gaan.

Revelatie: Gabriel Gudmundsson, complete voetballer met speciale eigenschappen. Snel, explosief, overzicht.. wordt hij de MvP van FC Groningen?

Tegenvaller: Ritsu Doan. Ritsu Doan is in principe de beste speler binnen de selectie, maar sinds de winter van 2018 zien wij bijna nooit meer de Doan van ”weleer”. Hopelijk weet hij zijn draai weer te vinden en mogen wij week in, week uit weer genieten van de Japanse dribbelaar.

Als voetballiefhebber verheug ik mij op de strijd binnen het linker rijtje van de Eredivisie. Gaan FC Utrecht en AZ samen met Feyenoord strijden om plek drie? Kan FC Groningen de top 5 aanvallen? Is FC Twente echt weer terug? Ik ben heel benieuwd.

 

Wouter Holsappel (OOG)

Voorspelling: 6e

Als laatste kan ook de redacteur van dit bericht niet achterblijven. Mijn voorspelling is de Groningen het beter gaat doen dan afgelopen seizoen. Daarbij is de competitiestart belangrijk, het kan maar zo zijn dat je na de eerste vier wedstrijden weinig punten hebt met deze tegenstanders (Emmen, FC Twente, AZ, PSV).

Revelatie van het seizoen gaat, mocht hij kansen krijgen Romano Postema zijn. De jonge aanvaller laat in de voorbereiding zien dat hij echt iets extra’s kan brengen. Hij is daarin wel afhankelijk van de gezondheid van spitsen Sierhuis en Benschop. Als die twee fit blijven en naar behoren presteren zal het moeilijk worden om aan speelminuten te komen.

Tegenvaller van het seizoen gaat zijn, mits hij blijft, Ritsu Doan. Het afgelopen seizoen kon hij ook niet altijd overtuigen en ik denk dat hij dit jaar ook niet boven de rest uit gaat steken, wat gezien zijn kwaliteiten wel zou moeten.

Als liefhebber kijk ik het meest uit naar de combinatie van creatievere spelers op het middenveld en de bijdrage van Adrie Poldervaart, zodat in balbezit misschien naar wat flitsender aanvalsspel kunnen gaan kijken dit seizen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *