Na ruim een eeuw heeft Martinikerk weer kroonluchters: “Het is net pakjesavond”

De Martinikerk heeft sinds donderdag vier kroonluchters in het schip en in het koor van de kerk hangen. “Ik word hier stil van, dit is heel erg mooi.”

Donderdagochtend even voor 09.00 uur arriveerde een vrachtwagen bij de kerk met aan boord de vier kroonluchters. “Ik ben best wel zenuwachtig”, laat koster Jan Haak van de Martinikerk weten. Van een afstandje volgt hij de verrichtingen. Met een vorkheftruck worden één voor één hele grote houten boxen uit de vrachtwagen gehaald en daarna met vereende krachten en uiterste precisie de kerk binnengebracht. “Het is net pakjesavond. Ik zal je ook eerlijk zeggen dat ik mijn hoofd niet bij mijn andere werkzaamheden kan houden. Ik ben veel te nieuwsgierig.”

Lang, heel lang geleden, beschikte de Martinikerk ook over kroonluchters. “Ik heb hier een foto die in 1908 gemaakt is. Je ziet verschillende kroonluchters hangen. Als ik het goed heb zijn dit zogenaamde gasbranders. Daarna zijn door nog onduidelijke redenen de kroonluchters verdwenen.” Dat ze nu terugkomen is te danken aan een schenking. Volgende week woensdag vindt er een speciale bijeenkomst plaats waarbij de kroonluchters gepresenteerd worden. In de avonduren is de kerk voor een ieder geopend die dan een kijkje wil komen nemen.