Huizen en stad niet gebouwd op tropische temperaturen

nieuws
foto: André Huitenga

‘Onze huizen en onze stad zijn niet gebouwd op tropische temperaturen’, aldus de directeur van Nijestee Pieter Bregman in een column.

‘Bot gezegd geldt: die woningen voldoen aan alle wetten en normen dus die warmte is úw probleem, niet het onze. In extreme gevallen helpen wij om een oplossing te zoeken. Zo leenden wij mobiele airco’s aan huurders met een lichamelijke beperking, plaatsten we zonweringen en bemiddelen we met de leverancier van aardwarmte (en dus koeling)’.

‘Onze huizen en onze stad zijn niet gebouwd op tropische temperaturen. Ze hebben platte daken en grote ramen op het zuiden. Er is veel donker asfalt en beton dat warmte vasthoudt. Onze huizen hebben geen airco natuurlijk’.

‘In het klimaatakkoord is geen rekening gehouden met de behoefte aan koelte. Wij zullen dat bij onze woningen steeds meer moeten gaan doen. Isolatie die ook de warmte ’s zomers buiten houdt. Verwarmingssystemen die ’s zomers ook kunnen koelen, maar geen energie slurpen. Lichte kleuren die de zon niet absorberen maar weerkaatsen, kleinere ramen, grasdaken, groene tuinen, groene gevels. Het helpt als niet alleen de woningen groener worden, maar ook de stad als geheel. Meer bomen, gras, parken. Meer blauw ook: meer water in de stad ‘.

De hele column staat hier.