Huizen en stad niet gebouwd op tropische temperaturen

nieuws
foto: André Huitenga

‘Onze huizen en onze stad zijn niet gebouwd op tropische temperaturen’, aldus de directeur van Nijestee Pieter Bregman in een column.

‘Bot gezegd geldt: die woningen voldoen aan alle wetten en normen dus die warmte is úw probleem, niet het onze. In extreme gevallen helpen wij om een oplossing te zoeken. Zo leenden wij mobiele airco’s aan huurders met een lichamelijke beperking, plaatsten we zonweringen en bemiddelen we met de leverancier van aardwarmte (en dus koeling)’.

‘Onze huizen en onze stad zijn niet gebouwd op tropische temperaturen. Ze hebben platte daken en grote ramen op het zuiden. Er is veel donker asfalt en beton dat warmte vasthoudt. Onze huizen hebben geen airco natuurlijk’.

‘In het klimaatakkoord is geen rekening gehouden met de behoefte aan koelte. Wij zullen dat bij onze woningen steeds meer moeten gaan doen. Isolatie die ook de warmte ’s zomers buiten houdt. Verwarmingssystemen die ’s zomers ook kunnen koelen, maar geen energie slurpen. Lichte kleuren die de zon niet absorberen maar weerkaatsen, kleinere ramen, grasdaken, groene tuinen, groene gevels. Het helpt als niet alleen de woningen groener worden, maar ook de stad als geheel. Meer bomen, gras, parken. Meer blauw ook: meer water in de stad ‘.

De hele column staat hier.

Deel dit artikel:

 1. Als je huizen klimaatneutraal maakt dan heeft dat een dubbel effect. Isolatie die de warmte in de winter binnen houdt, houdt de hitte in de zomer buiten. Bovendien kun je hem opslaan om in de winter weer te gebruiken Je kunt zonwering installeren die de zon van de ramen af houdt. Je moet nu niet ineens allemaal mediterrane huizen met kleine raampje gaan bouwen, maar er voor zorgen dat de huizen extremen beter kunnen opvangen.

 2. En zo rent Nijestee, net als de meeste verhuurders, weer achter de fijten en kennis aan. Groene daken zij er al langer. Groene daken zorgen voor koelte in de zomer en isoleerd goed in de winter. Daarnaast zijn groen daken goede CO2 gebruikers en daarnaast houden groen daken regen langer vast waardoor we minder kans op overstromingen in steden hebben. Platte daken zijn vaak ook goed voor zonnepanelen. Maar net als groene daken kost dat geld, wat men liever ontvangt als subsidie als het zelf uitgeeft en zijn eigen maatschappelijke verplichting neemt als verhuurder.

 3. eerst maar eens kijken wat de gemeente gaat doen met de woz-belasting; de wethouder van financiën draait als een dolle aan de enige knop waarover hij beschikt en dan hebben we het niet over een standje lager. hoe harder hij daar aan draait hoe minder ik aan ‘het klimaat’ kan besteden.

 4. Gelukkig dat we in de warmte goed vasthouden .. in 2016 dit bericht ..
  https://www.ninefornews.nl/in-2019-begint-een-nieuwe-ijstijd/
  Met foto’s als bewijs van vandaag ( de zon nu ) met een zonnevlekje ( voorspelde zonneminima) links onder in het midden:
  linkje https://www.nasa.gov/mission_pages/soho/the-sun-daily/index.html
  En deze
  https://nl.metrotime.be/2018/01/10/must-read/wetenschappers-waarschuwen-voor-nieuwe-ijstijd/
  https://www.waarmaarraar.nl/pages/re/99386/Wetenschappers_vrezen_begin_mini-ijstijd_in_2019_vona.html
  Trek een extra trui aan zou ik zeggen ..
  Het kon wel eens flink wat kouder worden ..in plaats van warmer..
  Kolderiek en gestoord ..Van’t gas af ..omdat het warmer zou worden ..

 5. Vijfendertig graden !

  Bepaalde mensen hebben, denk ik, extra veel last van de hitte. Ik denk bijvoorbeeld aan ouderen, zieken en kleine kinderen. Nijestee kan, denk ik, de woningen van deze mensen aanpassen of voor goede opvang voor deze mensen zorgen bij hitte.

  Veel mensen passen zich, denk ik, na enkele dagen extreme hitte aan aan de hitte. De mens kan, denk ik, goed lichamelijk acclimatiseren bij hitte, maar dat duurt even. Ik denk dat er pas bij een zeer hoge temperatuur schade ontstaat aan de menselijke organen. Ook kan de mens zijn of haar gedrag aanpassen. Bijvoorbeeld door meer te drinken en door minder kleren te dragen.

  Ik denk dat we in Groningen het zekere voor het onzekere moeten nemen. Ik denk daarom dat we bij een buitentemperatuur van boven de vijfendertig graden het naaktlopen op straat moeten gaan gedogen.

 6. Helemaal mee eens, en de gemeenteraad zou er ook werk van moeten maken dat er een hitteplan komt, waarbij m.n. kwetsbare bewoners beter beschermd worden tegen te hoge binnen temperaturen. Je kunt deze bewoners overbrengen naar een gebouw met airoc of de daken natspuiten. Voor dat laatste heb je dan wel een waterberging nodig die in natte perioden regenwater verzameld om daarover te kunnen beschikken in droge perioden.
  En zou bij de discussie over aanleg van een warmte-net je ook moeten kijken naar de mogelijkheid via datzelfde net woningen te koelen. Dat kun je doen met seizoens opslag van warmte en koude.
  En zouden plannen om op daken sedugras te leggen in combinate met zonnepanelen eerder opgestart worden, omdat het ook helpt tegen oververhitting van daken. Corporatie Lefier heeft komende jaren nog geen plannen in die richting, terwijl de bewoners zo’n plan wel steunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *