Houdbaarheid organen verlengen door invriezen

Artsen en wetenschappers van het UMCG willen donororganen invriezen om deze zo langer te kunnen bewaren.

De meeste organen blijven momenteel maximaal een dag goed buiten het lichaam. Als de bewaarperiode kan worden opgerekt kunnen patiënt en donor orgaan beter gematcht worden en kan het orgaan langere afstanden naar de patiënt afleggen. 

Het invriezen en ontdooien gaat met een zogenaamde perfusiepomp. Deze pomp laat een speciale vloeistof door het donororgaan circuleren om het orgaan zo gelijkmatig mogelijk te laten afkoelen en op te warmen. Op deze manier hoopt men schade aan het orgaan uiteindelijk helemaal te kunnen voorkomen. Het UMCG is leidend in de medische wereld op het gebied van het werken met deze speciale pompen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *