Forum Groningen gaat op 29 november open

nieuws
Foto: Rick van der Velde

Over ruim drie maanden, op 29 november, wordt het Groninger Forum achter de oostzijde van de Grote Markt, geopend. Dat vermeldt de website van het Groninger Forum.

Het 45 meter hoge gebouw gaat vanaf 29 november “Forum Groningen” heten. Over de opening is verder nog niets bekendgemaakt. De bouw heeft meer dan zes jaar geduurd en lag ook enige tijd stil omdat het aardbevingsbestendig gemaakt moest worden. Het Forum zou oorspronkelijk in 2017 opengaan.

Het pand telt elf verdiepingen, met een grote ondergrondse fietsenkelder en een parkeerkelder voor auto’s.
Het biedt ruimte aan exposities, festivals, de bibliotheek, filmzalen, Storyworld (het vroegere stripmuseum), de VVV-winkel en diverse horecazaken. Bovenin het gebouw komen een skylounge restaurant en openluchtbioscoop.

De komende 99 dagen wordt een feestelijk openingsprogramma in elkaar gezet. De bibliotheek aan de Oude Boteringestraat blijft open tot en met zaterdag 2 november, het filmtheater aan het Hereplein sluit zijn deuren op maandag 18 november. Meer informatie is te vinden op de website www.forum.nl

Deel dit artikel:

 1. We hadden al een prima bioscoop, een prachtige bibliotheek, een parkeergarage en een stripmuseum in het centrum van de stad Groningen. Dus dat verandert er niet.

  We moeten nu maar zien of er bij de stadjers draagvlak is voor het Forum Groningen. Hadden de politici van Groningen dat niet wat eerder kunnen bekijken?

 2. Loes, er was een mogelijkheid om tegen de komst te stemmen, tijdens een referendum in 2005. Hier was de vraag wel of geen nieuwe oostwand inclusief een huis van informatie en geschiedenis (het huidige FOrum).

  Nog geen 40% kwam opdagen en daarvan was een meerderheid voor, alleen bij een hoop ouderen is er geen draagvlak, het is hun stad nait meer.

 3. Het financiële risico is te groot!

  Ik voorspel dat dit Forum Groningen de laatste nagel aan de doodskist van de Groningse belastingbetaler wordt. Mijn voorstel is daarom dat we nu direct de hele toko goed verkopen aan een private vastgoedbelegger. Uiteindelijk draait het toch allemaal om de centen. Het gaat in dit geval om de centen van de Groningse belastingbetaler. En het gaat om wel heel erg veel centen. Is er niet een slimme vastgoedjongen of vastgoedmeid die de Groningse belastingbetaler van deze (mogelijke) financiële molensteen kan verlossen?

 4. Ook ronduit verkeerd, dat volk van elders en naar de gemeente Groningen zijn komen te wonen, daarover besluiten. Geen enig emotionele binding met de stad. Vanuit het gemeentearchief/ bevolkingsregister kan je makkelijk een schifting maken. En Loes .. wij denken niet in termen als ‘de belastingbetaler’. En dan ook nog het vastgoed op ons dak sturen. Want het is juist, dat import, wat zo langzamerhand de politieke kleur in Groningen bepaald en de boel hier vernield!

 5. Het betrof een correctief referendum. De meerderheid van de stemmers was voor. Omdat het ongeldig was wegens een te lage opkomst deed dat niet ter zake. Was een meerderheid tegen geweest en de opkomst nog steeds te laag was het ook ongeldig geweest en was het Forum er toch gekomen. Dat mensen alleen het woordje ongeldig er uit pikken en daarom zeggen dat het forumbesluit niet democratisch is is een verkeerde voorstelling van zaken. Evenals de mensen die de publieksenquête over het gebouw voorstellen als een soort referendum waarbij je geen tegen optie had. (De nul- optie) Daar ging de enquête niet over, daarvoor was het referendum bedoeld. Daar hebben de Groningers dus kans gehad het Forum tegen te houden. Ondanks het feit dat op dit soort referenda altijd meer tegenstanders dan voorstanders afkomen wonnen de voorstanders omdat het groepje tegenstanders simpelweg te laag was. Democratie is voor sommige mensen gewoon erg moeilijk te begrijpen.

 6. Hiep, hoi!

  We hebben jaren op OOG naar Achter de Rooilijn kunnen kijken. Een programma met, naar onze mening, te veel zogenoemde bouwkundige porno en bouwtechnische opgeilerij. We kunnen het helaas niet anders zien en helaas niet anders omschrijven. Dat programma van OOG zal gelukkig nu wel snel stoppen, want het Forum Groningen is bijna af. Hiep, hoi!

 7. Ha, Sjoerd,

  100% rendement !

  Mijn belastinggeld is nu echt 100% hard nodig voor de wijkverpleging, de mantelzorg, de spoedopvang en de thuiszorg. Als je belastinggeld in de wijkverpleging, de mantelzorg, de spoedopvang en de thuiszorg stopt, halen we met z’n allen een geweldig maatschappelijk rendement van 100% op ons belastinggeld ! Dat vind ik 100% !

 8. Ha, Sjoerd,

  Je vraagt hoe ik stem Sjoerd? Ik ga altijd stemmen. Ik vul altijd de stemwijzer in. Ik volg altijd de verkiezingsdebatten, ook op OOG. Dan gebruik ik mijn gezonde verstand. En dan kom ik altijd links van het midden uit. Wat ik precies in mijn hokje doe, weet ik alleen. En dat blijft zo. Ik noem dat privacy.

  Linksom of rechtsom moet er meer geld, tijd en energie in de gemeente Groningen naar de wijkverpleging, de mantelzorg, de thuiszorg en de dagopvang. Het mag niet zo zijn in de gemeente Groningen dat ouderen alleen en eenzaam thuis overlijden doordat de mantelzorg volledig instort door compleet totale overbelasting. Uit ervaring weet ik dat dat nu wel het geval is. Daarom stel ik ook voor om linksom of rechtsom veel geld vrij te spelen uit het Forum Groningen voor de zorg. De maatschappij in Groningen is echt totaal veranderd sinds het referendum over het Forum Groningen in 2005! Komt dat nu echt door … waar jij het over hebt?

  Marktwerking in de zorg werkt in de praktijk niet. Ik zie het echt dagelijks. Het gaat er nu om dat rechts doet wat links wil. Linksom of rechtsom!

  Moi, Sjoerd. (Ik kan al wel een beetje Gronings!)

 9. Loes, zullen we dan ook stoppen met enige vooruitgang?? Geen geld naar bv innovatie, geld tegen verloedering, investeringen voor werkgelegenheid.

  Kortom alles de zorg in, een instelling wat zo log een inefficiënt is. Marktwerking werkt niet klopt, maar het ambtelijk denken in de zorg ook niet.

  Managementlagen er uit, zorg ervoor dat de mensen op de werkvloer aan het werk kunnen in plaats van de bureaucratie. Er kan een hoop bespaard en zeker efficiënt ingevuld worden in de zorg, maar men wil graag alle investeringen stoppen, alles naar de zorg.

  Is niks linksom of rechtsom puur linksom, maar geld moet ergens vandaan komen. Geen werk is meer mensen met een uitkering. Meer mensen met een uitkering betekend ook minder geld in de staatskas.

  Minder gelding staatskas betekend minder geld voor sociale doeleinden zoals de zorg. Zorg ervoor dat er geïnvesteerd wordt, dat mensen aan het werk kunnen. Dat levert geld op wat als de staat het goed doet weer deels terug vloeit in de kas. Daar kan men door minder uitkeringen meer geld besteden in bv zorg en onderwijs.

  En kort kijken zoals jij nu doet heeft men al te lang gedaan, en zie hier. De zorg is bijna onbetaalbaar en heeft niks geholpen.

 10. Moi Loes. We zitten wat dat betreft op één lijn. Hoewel je wel uit het etablissement moet stappen om werkelijk een goede kijk te krijgen op dat geen. Volg ook de raadsvergaderingen. Maar vooral probeer je oor ook ter luister te krijgen bij het presidium. Daar wordt alles besloten. De rest van de (openbare) vergaderingen is voor de bühne. De stemwijzer is ook zo’n ding waar je niet blind op kan varen. Omdat men ook niet uitgesproken is in al zijn opvattingen. Het kan alsnog alle kanten op. Voorbeeld; vindt u dat er nog meer geld in het Forum moet worden gestoken? Alle partijen laten een NEE zien. Omdat men de publieke opinie kent. Omdat nog geen enkele weken daarvoor 5 miljoen is gereserveerd door dezelfde partijen als een financiële buffer voor dat Forum. En kritische vragen krijgen deze politieke partijen nooit. Waardoor de stemwijzer is gemanipuleerd.

  Maar regeren is vooruitzien. Ik als rasechte Groninger weet, dat dit soort projecten niet gedijen in Groningen. Daar zijn overigens ook al tal van voorbeelden van. Neem het Infoversum. Voor miljoenen euro’s gebouwd, maar de bezoekersaantallen waarop men had gerekend bleven ver achter. Uiteindelijk failliet gegaan en middels een symbolisch bedrag verkocht aan een horeca-imperium. Het Forum zal deze pad ook gaan bewandelen. Dat de Bijenkorf is vertrokken en een Topshelf nooit een voet aan de grond heeft gekregen in Groningen, was ook al een teken aan de wand. Het gemiddeld inkomen van de Groninger is domweg te laag. Daarentegen viert de Action hoogtij! Je bent met soort projecten aangewezen op de lokale bevolking. Daar ben ik ook een groots voorstander van rasechte stad-Groningers in de raad. Zodat dit soort blamages ons verder bespaard zullen blijven. Een daarmee de zorg kunnen bieden die de stad nodig heeft. Geheel volgens jouw lijn! Zodat de stad uiteindelijk een flinke kop ondergaat aan dit geleuter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *