Dode wasbeerhond bij Damsterdiep

nieuws

In de buurt van het Damsterdiep is een dode wasbeerhond gevonden. Eerder deze week was er al een melding van een dode wasbeerhond in de Noordoostpolder.

Op Waarneming.nl is de vondst bevestigd. Het RIVM heeft het kadaver vermoedelijk inmiddels per koerier opgehaald voor nader onderzoek.

Het oorspronkelijke leefgebied van het dier is Oost-Azië. Daar leven de wasbeerhonden in het uiterste zuidoosten van Siberië, Korea en Mantsjoerije. Westwaarts komen ze voor tot Mongolië, en zuidwaarts tot Vietnam. Het is ook een algemene diersoort in Japan, waar ze tanuki worden genoemd en een belangrijke rol in de Japanse cultuur spelen.

Een aantal exemplaren is in de jaren dertig in Oost-Europa ontsnapt uit pelsdierfokkerijen. In de jaren vijftig werden ze expres uitgezet in West-Rusland en verwilderd om te dienen als jachtdier. Ze komen nu in het grootste gedeelte van Noord- en Oost-Europa en in West-Rusland voor, met uitzondering van het zuiden.

In Nederland en België zijn de dieren zeldzaam, maar in delen van Duitsland zijn ze snel aan het oprukken.

 

Foto: Waarneming.nl