Bijzondere grasmaaier ingezet in De Onlanden

In de Lettelberterpetten, het meest westelijke deel van natuurgebied De Onlanden, wordt deze dagen een bijzondere grasmaaier ingezet. “We zetten het apparaat ook alleen in in de gebieden die we beschouwen als onze pareltjes.”

De grasmaaier is een apparaat dat rijdt op brede rupsbanden. “Dit heeft verschillende voordelen”, zegt Rene Oosterhuis van het Groninger Landschap. “Door deze rupsbanden wordt voorkomen dat er allerlei brede sporen in het land ontstaan. Ook gaat de bodem niet kapot waardoor er geen vegetatie verloren gaat.” Het land dat dinsdag gemaaid werd is een zogenaamd veenlandschap. “Dit is een landschap dat behoorlijk nat is waardoor normale trekkers er makkelijk in weg zouden zakken.”

De vegetatie in het gebied is bijzonder. “We maaier hier slechts één keer per jaar. We voeren nu een aantal jaren dit beleid toe en we zien nu dat er langzaam bijzondere planten gaan bloeien. Bepaalde typen orchideeën bijvoorbeeld. Maar ook holpijp en de grote ratelaar zijn aanwezig.” Ook de komende dagen wordt er nog gewerkt in het land. Woensdag haalt een opraapwagen het gemaaide gras op. Elders in de Petten zullen deze resten als voedingsbron gaan dienen.