19-jarige Maartens-leerlinge in Amerika voor presentatie over aardbevingen

nieuws
Foto: Kevin van der Laan

De 19-jarige Ilse Gout is deze week in San Francisco. Ze is daar om als onderdeel van een team een presentatie te geven over de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen. Het radioprogramma Haren Doet van OOG Radio sprak haar vlak voor haar vertrek.

De leerlinge van de International School van het Maartens College in Haren is de spreker namens het team. Dat team vertegenwoordigt Nederland op een jonge ondernemerswedstrijd van SAGE Global. Ilse kwam niet zomaar in het team terecht. “Ik werd gevraagd. Nederland doet dit jaar voor het eerst mee, en ik ga Nederland en de provincie vertegenwoordigen. Omdat ik uit Groningen kom, vertegenwoordig ik Groningen echt met de aardbevingen.”

Het team heeft zich goed voorbereid op de presentatie. “We hebben goed het nieuws gevolgd de afgelopen weken en maanden. We hebben ook veel meetings gehad met ons team”, zei Gout.

Het hele interview met Ilse Gout:

Een jury beoordeelt de presentaties van alle landen. Gout verwacht niet perse dat het Nederlandse team meteen de winst mee naar huis neemt. “Het grootste doel dat wij daar heen gaan is niet de winst, want andere landen die meedoen hebben al echt een onderneming opgezet, maar om Groningen en het probleem op de kaart te zetten. We hopen een oplossing te vinden en hopen dat er eindelijk actie ondernomen wordt.”

De wedstrijd is tenslotte voor jonge ondernemers, dus volgt de vraag of Ilse later meer wil doen met ondernemerschap. Daarop volgt een duidelijk antwoord: “Een eigen onderneming trekt mij wel heel erg, maar het allerliefste wil ik kindergeneeskunde gaan studeren.”