Seinstoring zorgt voor vertraging en overvolle treinen: “Niet iedereen kan mee”

nieuws
Het lukt niet om alle reizigers mee te nemen. Foto: Sebastiaan Scheffer

Een sein- en overwegstoring heeft woensdagmiddag en -avond voor de nodige problemen gezorgd tussen Groningen en Leeuwarden. Door de storing was er maar beperkt treinverkeer mogelijk.

De problemen begonnen rond 16.00 uur. Vervoersbedrijf Arriva meldde aanvankelijk dat er problemen waren met een brug op het traject tussen Groningen en Zuidhorn. Spoorbeheerder ProRail liet kort daarop weten dat het om een sein- en overwegstoring ging die zich voornamelijk liet gelden rond Hoogkerk. Vanwege de problemen werd besloten om verschillende treinen niet te laten rijden. “Moet ik dit allemaal mee nemen?” Dat is de vraag die een machinist van Arriva met het ongeloof op zijn gezicht hardop afvraagt rond 17.45 uur. Op spoor 4a op het Hoofdstation staat één treinstel en een kleine tweehonderd reizigers. “Ik ga heel erg mijn best doen maar ik weet nu al dat dit gewoon niet gaat passen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Reizigers staan te wachten bij de trein. Foto: Sebastiaan Scheffer

“We zetten al het beschikbare materieel in”
De machinist krijgt ook gelijk. Ondanks dat hij met hulp van een collega-machinist en een steward alles in goede banen probeert te leiden moeten verschillende reizigers achterblijven op het station. “Mooi is dat hè?” Zegt een reiziger. “Via Twitter klaag ik bij Arriva waarom ze maar één treinstel inzetten in deze situatie. Als reactie krijg ik dat het overmacht is en dat al het beschikbare materieel ingezet wordt. En moet je daar eens kijken. Op het rangeerterrein staan diverse treinstellen werkeloos niets te doen. Is het nu zo’n grote moeite om een treinstel bij te plaatsen en aan te koppelen?”

“Het is de hele week al een puinhoop”, antwoordt een andere reiziger. “Sinds deze week hebben de scholen zomervakantie en Arriva denkt dat dan eigenlijk niemand meer gebruik maakt van de trein. Het materiaal dat ze inzetten is korter. Waar er normaal twee treinstellen rijden is het nu maar eentje. Zo moest ik bijvoorbeeld afgelopen dinsdagochtend staan omdat er geen zitplekken meer waren.”

Problemen verholpen
Vanwege de sein- en overwegstoring moest er stapvoets door Hoogkerk worden gereden. De overweg bij de Aduarderdiepsterweg stond in storing. De slagbomen bleven omlaag en politieagenten moesten er aan te pas komen om het verkeer in goede banen te leiden. Even na 19.00 uur liet ProRail weten dat de problemen verholpen waren en dat de dienstregeling weer hervat kan worden.