Schnitger leeft als nooit tevoren in Groningen

Het festival Orgelzomer Groningen kan tijdens de eerste dagen op flink wat belangstelling rekenen. “Tot nu toe zijn we super trots hoe het gaat.”

Afgelopen maandag begon het festival. Op verschillende locaties in en rondom de stad waar Schnitger-orgels te vinden zijn, vinden activiteiten plaats. Zo ook in de Martinikerk. “Wat je op dit moment hoort is een masterclass”, vertelt orgeldocent Theo Jellema van het Prins Claus Conservatorium. “Studenten uit verschillende landen krijgen tijdens de eerste tien dagen les van verschillende docenten. Hier in de Martinikerk is dat Wolfgang Zerer uit Hamburg. Het leuke is dat bij de lessen publiek welkom is.”

Eén van de studenten die les krijgt is Daniel Seeger uit Duitsland. “Al vanaf jonge leeftijd speel ik orgel. Toen ik heel klein was begon ik op piano, maar omdat orgel spelen in de familie zit, heb ik al heel snel de overstap gemaakt. Het is echt een prachtig instrument.” Student Matthias Sars roemt de Groningse Schnitger-orgels. “Schnitger wordt de Stradivarius onder de orgelbouwers genoemd. Van de 170 orgels die hij bouwde zijn er nog zo’n dertig over waarvan er een deel hier in Groningen te vinden is. Dat is een hele grote rijkdom waar jullie heel trots op moeten zijn.”

Behalve masterclasses vinden er tijdens Orgelzomer ook verschillende concerten en rondleidingen plaats. Meer informatie is te vinden op de website orgelzomer.nl.