Kapteyn Instituut in haar nopjes met nieuwe sterrenwacht

Het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen krijgt aan het einde van het jaar de beschikking over een nieuwe telescoop. De telescoop komt te staan in een nog te bouwen sterrenwacht in het Lauwersmeergebied.

“We zijn er al een aantal jaren over aan het praten”, zegt Marlies van de Weijgaert van het Kapteyn. “Sinds 2008 beschikken we over een telescoop hier op Zernike. Daar kunnen we hele goede waarnemingen mee doen, maar we merken dat we toch wel flink wat hinder hebben van omgevingsverlichting. De nieuwe sterrenwacht komt te staan in een zogenaamd Dark Sky Park. Dit is een goed gebied waar het erg donker is waardoor ’s nachts de sterrenhemel goed te zien is.”

In december operationeel
De bouw van de sterrenwacht begint in september, waarna deze in december operationeel moet zijn. “Het mooie is ook dat de telescoop op afstand te besturen is. Onze studenten hoeven dus niet naar het Lauwersmeer, maar kunnen gewoon vanaf Zernike het apparaat bedienen.”

Profielwerkstuk
De nieuwe sterrenwacht zal in de eerste plaats gebruikt worden door astronomiestudenten. In de toekomst wordt nagedacht om ook waarneemtijd beschikbaar te stellen voor middelbare scholieren ten behoeve van bijvoorbeeld profielwerkstukken.