Jimmy’s op tour om geld op te halen voor zwerfjongeren

Fietsen en skeeleren om geld op te halen voor dakloze jongeren. Dat is wat mensen van Jimmy’s de komende tien dagen gaan doen in Jimmy’s on Tour.

Jimmy’s is een plek in de stad waar jongeren terechtkunnen met problemen. In de tour gaan de deelnemers langs alle vestigingen in het land om daar een evenement bij te wonen. Die zijn vooral in het noorden. Zo is er dinsdagmiddag een spelletjesmiddag in Appingedam en komende donderdag een watergevecht in Winschoten. Met het geld dat ze ophalen kunnen thuisloze jongeren geholpen worden om hun leven weer op de rit te krijgen, door bijvoorbeeld weer naar school te gaan.

Er zijn in Nederland meer dan twaalfduizend geregistreerde zwerfjongeren. Veel van de deelnemers zijn zelf ook een tijdje thuisloos geweest. Zo ook Michael (20), die twee weken lang geen thuis had. “Maar elke dag voelde als een jaar,” vertelt hij. “Ik moest vluchten uit een onhoudbare thuissituatie. Toen ik hoorde dat familieleden me uit huis probeerden te krijgen, ben ik gegaan. Het was een behoorlijk lastige tijd.”

De gemeente Groningen is sinds kort de dertiende gemeente die meedoet aan het actieprogramma ‘Dak- en Thuisloze jongeren’ van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarin gaan organisaties beter samenwerken. Het doel van het programma is dat binnen twee jaar geen jongeren meer op straat hoeven te slapen.

Met Michael gaat het nu veel beter. Hij heeft weer een dak boven zijn hoofd en werkt veel mee aan het actieprogramma. De deelnemers aan Jimmy’s on Tour hopen met de actie dat ze ook anderen zoals Michael kunnen helpen. Doneren kan via hun Facebookpagina.