“Ik denk dat dit een bot van een mens is”

Druk gegraven en gezocht werd er maandagmiddag op het terrein van het Groninger Landschap nabij Essen, een gehucht tussen Groningen en Haren. Op het terrein van het voormalige klooster Yesse werd een kinderactiviteit gehouden waarbij de deelnemers zich stortten in de historie.

“Ik weet niet zo goed wat dit is”, zegt Silvijn. In zijn hand heeft hij een rood stuk steen. “Het zou misschien van een muur kunnen zijn, maar misschien is het ook wel van iets anders.” In een zandbak op het terrein wordt door zo’n dertig kinderen druk gegraven. Het is de plek waar lang geleden een klooster heeft gestaan. “Dat is echt heel lang geleden”, zegt Liselot. “In het begin van de middag hebben we daar uitleg over gekregen van een mevrouw. Zij heeft ons oude illustraties en ook een filmpje laten zien.” Het klooster dat bedoeld wordt is klooster Yesse. Een cisterciënzer-vrouwenklooster dat gesticht is in 1215 of 1216 en bestaan heeft tot 1594.

De afgelopen maanden is er op de plek door archeologen onderzoek verricht waarbij verschillende historische sleutels werden aangetroffen. De plek waar de kinderen de grond omspitten is een locatie die door de archeologen al onderzocht is, maar voor de gelegenheid volgestopt is met oude materialen. “Ik denk dat dit een bot van een mens is”, roept één van de kinderen. De archeologe die de kinderen advies en tips geeft helpt de jongen snel uit de droom. “Het is zeker een bot, maar niet van een mens. Daar is het te dik voor. Dus ik denk dat het van een varken of een schaap is geweest. Die leefden hier vroeger ook. Maar niettemin een hele mooie vondst!”

De kinderactiviteit bij het Groninger Landschap wordt volgende week maandag opnieuw georganiseerd. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de stichting.

Deel dit artikel: