Brandweer redt met brandslangen paard uit sloot

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Met vereende krachten hebben brandweerlieden zaterdagavond een paard uit een sloot aan de Johan van Zwedenlaan in Hoogkerk gered. Dat meldt Rick ten Cate van de incidentenwebsite tencatefotografie.nl.

De melding van een paard te water kwam rond 18.10 uur bij de hulpdiensten binnen. “Kort daarvoor was een pizzabezorger gepasseerd die het dier zag spartelen”, vertelt Ten Cate. “Het dier probeerde zelfstandig uit de sloot te komen, maar gleed bij iedere poging weer in het water.” De Groninger brandweer kwam in eerste instantie ter plaatse met alleen een bluswagen. “Een eerste reddingsactie mislukte. Omdat de brandweerlieden zagen dat het paard al behoorlijk vermoeid was, werd besloten om de hulp in te roepen van de duikers.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het paard probeert op eigen kracht uit de sloot te komen, maar glijdt iedere keer opnieuw weg. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Brandweerslangen en veel krachten
Terwijl de duikers onderweg waren besloot de bemanning van de bluswagen nog een tweede poging te wagen. “Met behulp van brandslangen die onder het dier waren doorgehaald, en met vereende krachten van brandweerlieden en omstanders die kwamen helpen, lukte het om het paard veilig op de wal te helpen.” Volgens Ten Cate voegde het dier zich daarbij snel bij de andere paarden in het weiland, die de hele reddingsactie nauwlettend hadden gevolgd.

Hoe het dier in het water kon geraken is onbekend.

Overleg hoe het dier het beste gered kan worden. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Met het aanbrengen van brandslangen wordt geprobeerd het dier uit het water te trekken. De reddingsactie wordt op afstand gevolgd door verschillende andere paarden. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Met vereende krachten lukt het om het dier op de wal te trekken. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl