Aantal vlinders gehalveerd, maar niet in Groningen

nieuws
Foto: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=308806

Het aantal vlinders dit jaar is gehalveerd, maar niet in Groningen. Deze maandag maakte de Vlinderstichting de resultaten van de telling bekend.

Van 6 tot en met 28 juli organiseerde De Vlinderstichting de tuinvlindertelling. Er zijn zo’n 10.000 tellingen gedaan. Een kwartier lang noteerde men de vlinders die in de tuin aanwezig waren.

2019 is een zeer slecht vlinderjaar. Door het droge weer vorige zomer zijn veel rupsen doodgegaan omdat de planten waar ze van afhankelijk zijn, waren verdroogd. Gemiddeld lag het aantal getelde vlinders veel lager dan andere jaren. De afgelopen tien jaar waren er gemiddeld 15 vlinders per telling in de tuin. Dit jaar zijn dat er slechts 7,5: een halvering.

Gelukkig is er ook goed nieuws: met name in Groningen, Friesland, Noord-Holland en op de Wadden meldden veel waarnemers erg veel vlinders in de tuin. Met name dagpauwoog, atalanta en distelvlinder zijn daar talrijk. Waarom dat zo is blijft nog onduidelijk: meer regen, andere grondsoort, lagere temperaturen… of is er toch meer aan de hand?

De atalanta eindigde landelijk op nummer één. Dat komt omdat deze vooral in de noordelijke provincies, waar dus redelijk veel vlinders werden gezien, erg talrijk is. Ten zuiden van de grote rivieren werd de atalanta veel minder gezien. Het klein koolwitje is op de tweede plek geëindigd, deze komt verspreid door het hele land voor. De derde plaats is voor de dagpauwoog.