95 euro voor appen op de fiets? ‘Eigen schuld, dikke bult!’

Sinds 1 juli is het niet meer toegestaan om te fietsen met een telefoon, anders krijg je een boete van 95 euro. De reacties hierop zijn verschillend.

Sinds vannacht twaalf uur is het dus niet meer toegestaan om te fietsen met een telefoon, of elk ander apparaat dat communiceert, in de hand. Dit is vanaf 1 juli verboden. Als de politie toch iemand betrapt kost dat de fietser 95 euro. Het gaat dus niet alleen om bellen op de fiets maar om het bedienen van een apparaat.

Douwe Dirk van Dijken van politie Noord Nederland heeft wel een oplossing om de navigatie op de telefoon te kunnen blijven gebruiken. Een houder voor de telefoon op het stuur is wel toegestaan, af en toe het scherm aantikken, is dan ook geen probleem. Als er grotere handelingen uitgevoerd moeten worden op de telefoon moet hiervoor wel worden stilgestaan.

Passanten die werden gevraagd naar deze nieuwe regel reageerden erg afwisselend, van ‘Ik vind het wel iets streng zo’n hoge boete, het is je eigen keuze’ tot  ‘Je ziet ze tegenwoordig gewoon met de telefoon in de hand, het verstand er niet bij en maar een hand aan het stuur’.
Niet alle ergernissen in gingen over de telefoon, ook wordt er gesproken over een algemeen tekort aan aandacht en communicatie in het verkeer, denk aan het niet uitsteken van de hand en tegen de verkeersstromen inrijden. Toch geven weinig mensen aan deze nieuwe maatregel als overbodig te beschouwen.