Zito Ysenbaert wint eerste editie Gerrit Krolprijs

nieuws
De winnaar van de eerste Gerrit Krolprijs, Zito Ysenbaert, tijdens de uitreiking in 2019 - Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Zito Ysenbaert is de eerste winnaar van de Gerrit Krolprijs, de essaywedstrijd van de RUG. De prijs werd dit jaar voor het eerste uitgereikt door het Talencentrum en de Faculteit der Letteren van de RUG om de aandacht te vestigen op het Nederlands als academische taal. 

Naast  Ysenbaert waren ook Takashi Nakamura en Yasmine Finani genomineerd. De jury noemt in haar rapport de inzending van Ysenbaert “een stuk dat laat zien dat taal meer is dan communicatiemiddel alleen. In zijn essay zet hij de Nederlandse taal op meesterlijke wijze in om iets heel essentieels duidelijk te maken van de menselijke aard, te weten: er zal altijd angst bestaan voor diversiteit. Zito Ysenbaert laat de chaos plaatsmaken voor een kunstwerk, voor compositie, voor een nieuw verhaal en voor inclusiviteit van alles wat eerder onverenigbaar leek.”

Studenten van alle universiteiten uit het Nederlands taalgebied werden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden van maximaal 2.000 woorden. Vervolgens bepaalde een deskundige jury welke inzenders in aanmerking kwamen voor een nominatie en werd de winnaar verkozen. De jury bestond uit Ellen Deckwitz (schrijver), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen, schrijver en docent Talencentrum.

Deel dit artikel: