Veel groen bij opgeknapt plein van Poortershoes

Het plein bij buurtcentrum Poortershoes in de Oosterpoortwijk is de afgelopen maand opgeknapt. De grindtegels, die als parkeerplekken dienden, zijn ingeruild voor tuinbakken waar verschillende planten in groeien. 

De planten worden geplaatst door hoveniers in opleiding. Ze worden begeleid door groenorganisatie SWO. “Ze volgens een BBL-opleiding. Dat staat voor beroeps begeleidende leerweg. Dan zijn ze twee tot vier dagen in de week aan het werk bij SWO. Eén dag per week gaan ze naar school om de theorie van het vak te leren”, aldus Dirk Zwakenberg van SWO.

Het plein was al een tijd aan een opknapbeurt toe. Annemiek Vos, bestuurslid van het Poortershoes: “Het was één grote steenmassa met van die lelijke grindtegels. Nu wordt het het idee van een pleintuin, waarin je echt tussen het groen zit.”

Ook had het plein problemen met de afwatering. Daarom is het opnieuw betegeld. De oude tegels hebben een nieuwe functie gekregen. Ze vormen de nieuwe stapelmuur om de rand van de plantenbakken. De ontwerpster van het nieuwe plein, Rixt van Gosliga, vindt het leuk om oude materialen opnieuw te gebruiken: “De stenen kan je heel mooi gebruiken als stapelmuren. Daarbij moet je wat ruimte tussen de stenen houden, zodat je insecten aan trekt. Maar er kunnen ook plantjes tussen groeien.”

Op donderdag 13 juni zal het plein feestelijk worden geopend.