Theatervoorstelling moet depressies weer bespreekbaar maken

Theatergroep A-way productions heeft een voorstelling over gemaakt over depressies en burn-outs bij jonge volwassenen, genaamd Labyrinth of Lines. Het is een Engelstalige voorstelling die het hebben van een mentale aandoening bespreekbaar moet maken.

De voorstelling gaat over een jongen die last heeft van een depressie en daardoor in het ziekenhuis beland. Daarin worden de dagen die hij in het ziekenhuis meemaakt en leert om te gaan met deze ziekte. “Maar het gaat ook over zijn familie die moet omgaan met hem en hoe je eigenlijk om gaat met mensen met een depressie”, aldus Hesterliena Wolthuis, de regisseur van het stuk.

Taboe

Volgens de theatergroep ligt er een taboe over het praten over depressies. Ze willen met de voorstelling de mentale aandoeningen zo realistisch mogelijk laten zien en daarmee de taboes om erover te praten wegnemen. Om dit te bereiken, heeft de groep verschillende gesprekken gevoerd met psychiaters, sociaal werkers en jong volwassenen die zelf een mentale aandoening gehad hebben. “We zijn ook bij het UMCG geweest om te praten met psychologen. We hebben hen gevraagd naar hun ervaringen met patiënten met een mentale aandoening. Dit hebben we verwerkt in het stuk, om een zo goed mogelijke weergave te geven van hoe het is”, vertelt Wolthuis.

De voorstelling wordt deze week drie keer opgevoerd: op woensdag 19 juni, zaterdag 22 juni en zondag 23 juni. Op woensdag in het Grand Theater, op zaterdag en zondag in de Machinefabriek.