Resten vliegtuig uit 1931 gevonden op Groningen Airport Eelde

nieuws

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een zonnepark op Groningen Airport Eelde zijn wrakstukken gevonden van een vliegtuig dat daar in 1931 neerkwam. Het gaat om een Pander EC 60.

De vondst werd gedaan in de ondergrond van het middenterrein van de luchthaven. De resten zijn geschonken aan de Stichting Collectie Aviodrome in Lelystad. Die spreekt van een “zeer welkome uitbreiding van de collectie. Het verhaal achter dit unieke vliegtuig, gebouwd in 1929, maakt het een unieke schenking.”

De gevonden onderdelen zijn onder meer een kleine stermotor, stukken hout, wielen met spaken en pedalen. Het vliegtuig, met piloot Haijo Hindriks, stortte op 9 juni 1931 neer op het vliegveld. Hendriks overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen. Het vliegtuig werd vervolgens in een hangar opgeslagen voor nader onderzoek, maar verdween tijdens een aanval in de Tweede Wereldoorlog in 1940 in een bomkrater.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *