“Onderzoek nodig naar plannen stadhuis”

nieuws

Er moet een onderzoek komen naar een alternatief plan voor het stadhuis. Dat vindt de partij 100% Groningen. Raadslid Marjet Woldhuis spreekt van een gemiste kans.

De lokale partij wil op zoek naar nieuwe functies voor het stadhuis, waarbij de cultuurhistorische en monumentale waarde behouden blijft. In de raadsvergadering van woensdag wordt gesproken over de verdere uitwerking van de plannen. Daar blijkt dat de verbouwing duurder zal uitvallen dan eerder is gemeld. Daarom pleit 100% Groningen nogmaals voor een alternatief.

De staf kan worden ondergebracht in moderne gebouwem, zodat kan worden afgezien van dure verbouwingen om ruimtes verder op te delen en ARBO-geschikt te maken. Zo wordt het “Stadhuys” in Gouda, een prachtig monumentaal pand, nu gebruikt voor bruiloften, feesten, conferenties en vergaderingen.

Marjet Woldhuis zegt: ‘Misschien is het stadhuis niet meer geschikt voor het gemeentebestuur dat we willen zijn en uitstralen. Ons plan zou wel eens het goedkoopste plan van allemaal kunnen zijn met een maximale winst voor zowel inwoners als gebruikers.”

Deel dit artikel:

 1. Ik vind dat eerst onderzocht moet worden of een onderzoek wel nodig is. Voor dat onderzoek dient eerst een onderzoeksonderzoekhaalbaarheidscomissie worden ingesteld. Voor deze commissie dient eerst een sollicitatieprocedure worden ingesteld. Hoe deze procedure vorm krijgt, dient eerst onderzocht te worden. Wie dat moet doen is nog niet bekend. Daarvoor is onderzoek nodig :p

 2. Breng het gemeentebestuur over naar HET MONSTRUM. Die prachtige ????? Oostwand krijgt dan achter die betonblokken nog enigszins een functie.

 3. Nu het gebouw van het Groninger Forum helaas een vaststaand feit is, kunnen in dit gebouw gemeentelijke afdelingen of staffuncties ondergebracht worden. Ik verwijs verder naar de Prefectenhof en het bestuursgebouw op het Waagplein.

  Waarom moet het Stadhuis intern verbouwd worden? Vanwege de uitbreiding van het aantal raadszetels? Dat lijkt me geen geldige reden.

  Als de “Raadskelder” niet meer bevalt, kan plenair vergaderd worden in de Martinikerk.

  Zie hier de visie en analyse van IAA-Architecten:

  https://www.iaa-architecten.nl/file/4/presentatie+stadhuis+groningen.pdf

  Ik ben het oneens met hun visie over de huidige raadszaal.

 4. Als ‘niemand’ het Forum had gewild was dat er niet gekomen.
  ‘Nutteloos’ is het ook niet: er komt een een filmplein, een filmcafé op de vijfde verdieping en vijf filmzalen.
  En ook een bibliotheek, verschillende horecagelegenheden, waaronder een grand café en museum Storyworld.

  Een stadsbestuur dat in een stadhuis zetelt lijkt me sowieso een beter idee.

 5. @ Merel.

  Zonder machinaties rondom MONSTRUM-referendum was het ding er niet gekomen.

  Aangezien we een steeds grotere wereldbevolking voor een mondiaal gezien beperkt aantal historische oorden hebben, is het zaak om MONSTRUM zo snel mogelijk te slopen.
  Dure verplichting om stad haar historische karakter weer terug te laten krijgen. Laten we doorpakken en het ding binnen een jaar of tien slopen, in plaats van dat we er weer vijftig jaar mee wachten.

  (Over de vernietigende effect van het MONSTRUM op historische karakter van het centrum heeft voormalig rijksbouwmeester Wiek Roling nog eens een goed stuk geschreven).

 6. Nog heel lang Jack. Het is een ziekelijke obsessie die ongeneselijk is. Het forum is juist veel te slecht zichtbaar vanaf de grote markt. Het wordt een icoon voor onze stad en van sloop is geen sprake. Uiteindelijk sterven de critici gewoon uit. Het forum is dan alleen nog maar Gronings trots, zoals de Olle Grieze. (Lelijk ding trouwens :p en die staat er ook al langr dan 10 jaar.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *