Komend halfjaar geen alleenstaande woningzoekenden in sociale gezinswoningen

Vanaf 1 juli tot en met 31 december komen éénpersoonshuishoudens in de (voormalige) Gemeente Groningen niet in aanmerking voor sociale gezinswoningen groter dan 70m2 met 3 of meer slaapkamers. De Groningse woningcorporaties voeren deze maatregel door in opdracht van de Gemeente Groningen.

De Gemeente Groningen en woningcorporaties Lefier, Nijestee, Huismeesters, Patrimonium en Wierden & Borgen voeren de maatregel door om meer ruimte te creëren voor gezinnen. In Groningen wordt 25% van de vrijkomende gezinswoningen wordt toegewezen aan éénpersoonshuishoudens die veel inschrijfpunten hebben opgespaard.

Voor eenpersoonshuishoudens met urgentie door wijkvernieuwing en voor zwangere vrouwen geldt een uitzondering. Na een half jaar wordt de maatregel geëvalueerd en komt er mogelijk een huisvestingsverordening die dit beleid voortzet.

Deel dit artikel:

 1. Nu graag nog wat meer ruimere sociale woningen bouwen, ook voor alleenstaanden, want al die kippenhokken van 30 vierkante meter die er op woningnet staan, daar krijg ik al claustrofobie van als ik er bij de voordeur sta.

 2. Je zal maar jaren lang ingeschreven hebben gestaan om iets ruimer te kunnen wonen. Jarenlang netjes je inschrijfgeld hebben betaald. En dan kom je eindelijk in aanmerking voor een woning mag je er niet in omdat je alleenstaand ben.
  Er is al jaren een tekort aan sociale huurwoningen.
  De laatste jaren zijn er veel veel sociale huurwoningen opgeknapt (met ongetwijfeld subsidiegeld) en daarna verkocht. Probleem is niet teveel huurders maar een tekort aan sociale huurwoningen, mede veroorzaakt door het beleid.
  En nu zijn opnieuw de (alleenstaande) huurders de klos.

  1. Je zou maar jaren netjes gespaard hebben om je kinderen een eigen slaapkamer te kunnen bieden, heeft er zo’n alleenstaande die de extra ruimte als rommelhok gebruikt in omdat ie meer punten heeft. Het heeft me altijd al verbaasd dat alleenstaanden op gezinswoningen (3 of meer slaapkamers) kunnen reageren. Die ruimte heb je echt niet nodig. Een extra kamer is prettig als hobby/studeer- of logeerkamer maar twee extra kamers boven op een woon en slaapkamer is overkill aangezien er een flink tekort is aan dat soort woningen, ook in de betaalbare vrije sectorhuur.

   1. En als deze alleenstaande een ruimere woning wilt en daarvoor zijn puntjes spaart, omdat er een gezinsplanning op de agenda staat? Dat mag deze persoon zich extra in het geld steken als een extra verhuizing. Bovendien is er niets geregeld voor deze mensen die te klein gehuisvest zijn. Doordat ze er ooit als alleenstaande ernaartoe zijn verhuisd. Regel, dat dat ook!

   2. Een alleenstaande met gezinsplanning? Dan zul je toch eerst een partner moeten vinden Sjoerd! en dan ben je niet meer alleenstaand :p

   3. Ik had de ‘alleenstaande’ tussen aanhalingstekens moeten plaatsen als term voor een woningzoekende. Hij heeft een huis en zij heeft een huis. Hypothetisch, stel dat deze ‘alleenstaande’ een grotere woning wilt, omdat er een gezinsplanning voor deze tortelduifjes in de planning staat. Daar is dus niets voor geregeld in deze optiek. De man of vrouw waren al driftig bezig om puntjes te sparen. Maar een kind nemen in de huidige situatie kan dus niet.

    En dan lees je vervolgens dit besluit van BenW. Wat adviseer je Marc? Gewoon op voorhand veel kinderen nemen, zodat je een urgentie kan afdwingen?

   4. Dan kun je je gewoon samen inschrijven. Een als hoofdaanvrager, ander als mede-aanvrager.

   5. Voor de verandering het een keer eens met Marc.

    Heb zelf ook een sociale huurwoning, en zou als alleenstaande best drie slaapkamers willen, maar met twee in plaats van één (huidige situatie) zou ik echt prima kunnen leven.

   6. De term ‘sociale huurwoning’ is ook van de afgelopen decennia. Om er een stempel op te drukken. De sociale huursector is enorm winstgevend. En bovendien duurder dan een koopwoning. Vroeger kon je de afweging maken aan de hand van je situatie. Tegenwoordig wordt men in de klauwen van de schuldenindustrie gedrukt. Het aantal scheefwoners bedroeg in 2009 maar 6% en daar bouwt de politiek dus een heel circus omheen.

   7. @Sjoerd

    Voor alleenstaande zwangere vrouwen is een uitzondering, dus daarmee wordt al tegemoet gekomen. Ik snap je punt alleen niet. Als je toekomstplannen hebt en daarom een grotere woning wilt, dan kun je toch ook gaan verhuizen naar een grotere woning als die toekomstplannen echt werkelijkheid gaan worden? Dan heb je nog meer punten ook, dus je gaat er ook niet op achteruit. Hetzelfde voor samenwonen? Waarom zou je per se nu al een grotere woning willen, zodat je partner er later bij in kan trekken? Kan je dan in vrijwel de meeste gevallen niet net zo goed samen de woning uitzoeken?

   8. Het punt; dat een dergelijk persoon 2x moet verhuizen en 2 x de onkosten moet maken. En bovendien is maar de vraag, als je ooit een kleinere woning hebt geaccepteerd, daar ooit weer vandaan komt. Ook als je een kind hebt! Zowel richting de sociale huursector, alsook richting de koopsector. Beide sectoren zijn totaal vastgelopen in Groningen. Omdat wij te veel nieuwkomers toelaten, dan er huizen zijn. Dat geldt ook voor de huisarts. De apotheek. Het ziekenhuis., De tandarts. De regering doet dit nu af alsof de economie als een tierelier draait. Maar deze tekorten aan personeel, specialisten, en instellingen zijn juist ontstaan, doordat onze infrastructuur er niet op is berekend voor deze grote getale nieuwkomers.

  2. Je zal maar als alleenstaande gescheiden ouder op zoek zijn naar een woning waar je ook je kinderen, die de meeste tijd bij de andere ouder wonen, een fatsoenlijke slaapplek kan bieden.
   Zorg voor fatsoenlijke woningen waar vraag naar is inplaats van mensen aan te passen aan het woningaanbod. Een woningaanbod dat sowieso al jaren achter loopt met de vraag.

   1. Bedenk maar uitzondering om toch gelijk te hebben :p. Je kunt bij scheiding er voor zorgen dat je je kinderen verdeeld inschrijft, zodat iedere ouder een kind heeft. Dan is geen enkele ouder alleenstaand. Dit gebeurt sowieso al voor Kinderbijslag en kindgebonden budgetten. Heb je maar een kind, dan is het geen probleem want je kunt wel een driekamerwoning huren.

 3. Dan moet de gezinsplanning maar worden uitgesteld. Ook pech voor de vergrijzing. Geen nieuwe aanwas;-)

  Begrijpt, dat je beter je leven naar voren kan halen. Gewoon flink leven. Heel veel kinderen maken met heel veel schulden . Ondanks dat dit in je huidige leven niet kan. Maar later heb je daarvan profijt. Dan krijg je voorrang op een woning en worden (zoals het er nu naar uitziet) je schulden kwijtgescholden.

  En je kan zelfs een uitstapje maken naar IS-gebied, zodat je in het kader van gezinshereniging ook voorrang krijgt op een dergelijke woning.

  Wat een land! Waarin het vroeger altijd goedgeregeld was! Overal worden op den duur pleisters geplakt. Omdat het ooit bedachte beleid nooit heeft gewerkt! Waar mensen uiteindelijk op vastlopen.

  1. @Sjoerd, ik herhaal m’n welgemeende goede raad nog maar eens: kom uit die mopperstand! Probeer het toch eens wat positiever in te zien. We leven in een fantastisch land. Ja, echt.
   En lees dit eens door https://www.juridischloket.nl/schulden-en-incasso/schulden-oplossen/schuldhulpverlening-gemeente/ en dan kijk je misschien iets realistischer aan tegen schuldhulpverlening. Als je daar in zit -daar gaat een lange en pijnlijke weg aan vooraf- heb je pas een reden om te somberen.
   En wat u schrijft over IS gebied is werkelijk verschrikkelijk. Wat een bizarre en pijnlijke flauwekul.
   Ik zou zeggen ga zelf eens wonen in een gebied waar je platgebombardeerd wordt.
   Of zoek een land waar niks te mopperen valt. Veel succes met de zoektocht.

   1. De actualiteit heeft het ingehaald Merel mbt de schuldhulpverlening. En beter lezen over het IS-gebied ‘uitstapje’

 4. Is dit het beleid van het communistische Groen Links? Knettergek zijn ze inmiddels bij onze gemeente! Helemaal eens met bovenstaande argumenten die tegen deze belachelijke maatregel zijn. We wonen toch niet in China? Keuzevrijheid wordt steeds verder ingeperkt door de overheid en daar werkt de Gemeente Groningen doodleuk aan mee. Z.s.m. terugdraaien deze maatregel! Zorg nou maar als gemeente samen met de bloedzuigende corporaties voor ruime en fatsoenlijke woningen voor iedereen in plaats van het probleem bij de burger neer te leggen.

  1. Communisten? Heb ik iets gemist qua politieke omwentelingen?

   ‘Vanaf 1 juli tot en met 31 december komen éénpersoonshuishoudens in de (voormalige) Gemeente Groningen niet in aanmerking voor sociale gezinswoningen groter dan 70m2 met 3 of meer slaapkamers.’

   Als alleenstaande kun je dus nog prima terecht in een woning tot 70 vierkante meter met 2 slaapkamers.
   Dat is voldoende.

   1. En jij bepaalt wat voldoende is? In een rijk land als Nederland moet dit helemaal geen issue zijn. Probleem bij de burger neerleggen is compleet verkeerde instelling. Inperken van keuzevrijheid is ook een achterlijke calvinistische houding

 5. Waar gaat die achterlijke land toch heen en wij pikken ook alles maar kijk Frankrijk hoe die voor zijn land staat en dan als burger in actie komen!!!!!

  Druk ermaar asielzoekers in

 6. Zo’n maatregel van de woningcorporaties en gemeente is eigenlijk discriminatie. Het is de schuld van het woningbouwbeleid projecteren op (alleenstaande) huurders. Daar horen ook veel senioren bij. Zij zouden wel een kleinere gelijkvloerse seniorenwoning willen bewonen. Maar die worden niet of veel te weinig gebouwd. Als dat wel zo was, dan zouden er meer 1 gezinswoningen vrij komen voor gezinnen of samenwoners. Bovendien zijn de huren niet (meer) in verhouding tot het inkomen van veel huurders.

 7. Met dank aan de 60.000 studenten in deze stad. Rond de 40.000 studenten zou meer dan genoeg zijn en deze stad zou dan gelijktijdig haar woningnood kunnen ledigen. Simpel de komende zeg 5 jaar het aantal studenten met 20.000 verminderen. Senioren zouden dan, wanneer zij dat willen, in de dan vrijgekomen nieuwbouw studenten studio`s kunnen gaan wonen, gezinnen na renovatie in de vrij te komen/gekomen eengezinswoningen.

  Stel je eens voor een binnenstad en de meeste (vooroorlogse) wijken, waar je fatsoenlijk kunt lopen en verblijven, zonder telkens over gestalde fietsen te hoeven struikelen. Zonder lallende, geluidsoverlast producerende studenten, maar gewoon weer gezellig in je eigen tuin of balkon kunt gaan zitten. Stel je voor…….

  Hoe moeilijk kan het zijn.

 8. Natuurlijk willen alleenstaanden een sociale huurwoning. Als je er geen wiet kan kweken kun je zometeen een kamer verhuren zonder gekort te worden :)

  Alleenstaanden mogen dus geen tuin meer hebben, komen alleen nog in aanmerking voor flatjes.

 9. Dan moet ik maar in mijn gezinswoning met drie slaapkamers blijven wonen als alleenstaande. Ik wilde liever naar een andere buurt maar krijg dus nooit meer zo’n ruime woning als ik eenmaal verhuisd ben, de regeling wordt vast niet teruggedraaid.
  Ik vind trouwens ook dat mijn “gezinswoning” veel te gehorig is om in te gaan wonen met jonge kinderen maar daar wordt geen rekening mee gehouden met de toewijzing, een woning met drie slaapkamers wordt gewoon altijd gezien als gezinswoning door de woningbouwvereniging.

 10. Hoeveel alleenstaanden zonder urgentie(!!!!) verhuizen per jaar daadwerkelijk naar zo’n grote woning ? Zou er dan ook geen beperking alleenstaande wijkvernieuwingsurgenten moeten zijn ? Veel van de woningen die nu gesloopt worden hoeven niet persé snel gesloopd worden en wacht dan daar ook mee.
  De sloop ipv renovatie is volgens mij nog steeds de voornaamste reden dat er steeds minder woningen onder de 610 euro per maand komen. Dat zijn de ECHTE sociale huurwoningen. Alles er boven is voor de echte minima niet te betalen vanwege de regels van de huurtoeslag. Daar naast moet er dan nu echt een totale stop op de verkoop door cooperaties van deze huurwoningen komen.
  Niet elke woning met 3 slaapkamers of meer is overigens groter dan 70 m^2. Mogen daar dan nog wel alleenstaanden in? Vaak is in deze woningen de ‘derde’ slaapkamer er nog puur op papier en is die bv bij de woonkamer gevoegd of zo klein dat het ook voor een gezin weinig soelaas biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *