Kans op lichtende nachtwolken

nieuws

De kans bestaat dat de komende nacht net als afgelopen weekend lichtende nachtwolken gezien kunnen worden. Hoewel het verschijnsel moeilijk te voorspellen is zijn de omstandigheden nu en de komende weken gunstig.

Enkele nachten per jaar kunnen de lichtende nachtwolken gezien worden. Het zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer tachtig kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo’n twintig kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De lichtende nachtwolken zijn dan wit, geel-oranje of lichtblauw. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar.

In mei, juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. De vormen veranderen relatief snel. Op de hoogte waar de wolken zich ophouden komen zeer sterke luchtstromingen voor.

Het loont zeker op een heldere zomeravond na zonsondergang de moeite even naar de noordwestelijke of noordelijke hemel te kijken, schrijft Wikipedia over dit fenomeen.

 

Foto: Ruud Greven

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *