“Huidige wietexperiment heeft nadelige gevolgen voor coffeeshophouders”

oogochtendshow

Burgemeester Den Oudsten heeft deze week de gemeente Groningen ingeschreven voor deelname aan het landelijke wietexperiment. De Jonge Democraten hebben echter kritiek op de huidige opzet ervan. 

De OOG Ochtendshow sprak donderdag met Sander Vellekoop, bestuurslid van de Jonge Democraten. Ondanks dat de Jonge Democraten al jarenlang pleiten voor legalisering van de productie, transport en verkoop van wiet, “heeft het huidige experiment tekortkomingen”, volgens Vellekoop.

Met de deelname aan het wietexperiment wordt de wiet in de Groningse coffeeshops aangeleverd door tien landelijke telers. Veel te weinig volgens Sander, “Wij zijn bang dat het aanbod niet voldoet aan de vraag die er is”.

Ook bestaat er een grote kans dat er geen hasj meer wordt verkocht in de Groningse coffeeshops. Hasj kan niet door Nederlandse telers worden gekweekt en wordt daarom geïmporteerd vanuit het buitenland. Aangezien de verkoop van hasj voor een groot deel van de omzet zorgt, kan dit voor veel coffeeshops de boosdoener zijn.

Ondanks dat het experiment straathandel wil tegengaan, denkt Vellekoop juist dat het experiment dit zal aanwakkeren. “De telers die nu leveren aan de coffeeshops en dat tijdens het wietexperiment niet meer kunnen, zullen het illegale circuit ingaan”.

Een van de argumenten voor het wietexperiment is het feit dat door de gecontroleerde productie, de kwaliteit goed te controleren is. Vellekoop benadrukt echter dat lage kwaliteit van wiet geen probleem is in de Nederlandse coffeeshops. “De coffeeshophouders zijn specialisten en controleren de kwaliteit van de wiet dat binnenkomt”.

Het volledige interview met Sander Vellekoop van de Jonge Democraten Groningen is hieronder terug te beluisteren.