Duizelingen in propvolle en warme spitstrein

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Door materieelproblemen was het woensdagochtend flink proppen in de spitstrein tussen Leeuwarden en Groningen. “Hoe kan het nu deze hele week al mis gaan?”

“Gaat het weer een beetje”, vraagt een steward aan een scholier. Het kereltje van zo’n veertien jaar zit loom op een klapstoel op één van de balkons in de trein. “Hij zag sterretjes, werd duizelig, vermoedelijk door de warmte”, verduidelijkt een mede-reiziger. Het is op dat moment rond 08.15 uur. De stoptrein die om 07.20 uur vertrok uit Leeuwarden is dan net in Groningen gearriveerd. “Doe maar even rustig aan”, vult de steward aan.

Warm ritje
In Leeuwarden is al duidelijk dat het een warm ritje gaat worden. “Het lijkt er op dat Arriva ontzettend hunkert naar de zomervakantie”, vertelt een vrouw van middelbare leeftijd. “Maandagochtend had deze trein in plaats van twee treinstellen er eentje, gisterochtend hadden we er wel twee maar toen wilden de deuren van het achterste treinstel niet open. En vandaag is het opnieuw eentje.”

“Het kan erger, maandag werkte de airco niet”
“Misschien dat het te maken heeft met het Oerol-festival”, reageert een man. “Ik heb verschillende keren omroepberichten gehoord dat er vanwege het festival extra of langere treinen rijden tussen Leeuwarden en Harlingen. Maar hoewel we slechts één treinstel hebben, kan het slechter. Maandag aan het einde van de middag zat ik in de sneltrein naar Leeuwarden waarin de airco niet werkte. De thermometer tikte volgens mij de dertig graden aan.”

“In Zuidhorn kan niet iedereen mee”
Eenmaal onderweg zijn na station De Westereen dit zitplaatsen op. Scholieren en werkenden die in Buitenpost instappen moeten het doen met een staanplaats en in Grijpskerk en Zuidhorn is het proppen. “Waarom rijdt er nu weer één treinstel tussen Leeuwarden en Groningen”, twittert Sandra Douma naar Arriva. “Normaal hebben we twee treinen, dit kan echt niet.” Dat vinden naar alle waarschijnlijk ook een aantal reizigers in Zuidhorn. Zij blijven achter op het station omdat de trein vol is. “Maar het is dan wel een compliment waard dat de sneltrein een extra stop heeft gemaakt zodat deze mensen toch met minimale vertraging in Groningen arriveerden”, meldt Derwis Stewart op Twitter.