Bevrijding april 1945 wordt uitgebreid herdacht

Volgend jaar april is het 75 jaar geleden dat Groningen werd bevrijd van de Duitsers. De overwinning op de bezetters wordt uitgebreid herdacht.

Van 14 tot 16 april vond een zware strijd plaats tussen de Duitse bezetters en de 2e Canadese infanteriedivisie. Uiteindelijk gaven de Duitsers zich over. De strijd kostte enkele honderden Duitsers, Canadezen en Groningse burgers het leven en een groot deel van de binnenstad werd verwoest.

De bevrijding van ons land wordt in heel Nederland gevierd. In Groningen ligt de nadruk op april volgend jaar, met als hoogtepunt de viering van de bevrijding van de stad op 16 april. Het gemeentelijke programma omvat de periode van de Holocaust-herdenking in januari 2020, tot en met de viering van 75 jaar Verenigde Naties, in oktober 2020.

De gemeente is op zoek naar verhalen van die tijd. Het stadsbestuur trekt er 125 duizend euro voor uit.