Bevrijding april 1945 wordt uitgebreid herdacht

Volgend jaar april is het 75 jaar geleden dat Groningen werd bevrijd van de Duitsers. De overwinning op de bezetters wordt uitgebreid herdacht.

Van 14 tot 16 april vond een zware strijd plaats tussen de Duitse bezetters en de 2e Canadese infanteriedivisie. Uiteindelijk gaven de Duitsers zich over. De strijd kostte enkele honderden Duitsers, Canadezen en Groningse burgers het leven en een groot deel van de binnenstad werd verwoest.

De bevrijding van ons land wordt in heel Nederland gevierd. In Groningen ligt de nadruk op april volgend jaar, met als hoogtepunt de viering van de bevrijding van de stad op 16 april. Het gemeentelijke programma omvat de periode van de Holocaust-herdenking in januari 2020, tot en met de viering van 75 jaar Verenigde Naties, in oktober 2020.

De gemeente is op zoek naar verhalen van die tijd. Het stadsbestuur trekt er 125 duizend euro voor uit.

Deel dit artikel:

 1. Door de Duitsers worden we nu met torenhoge bouwkosten opgezadeld voor de nieuwe noordwand. En volgens De Rook (D66) komt mijn stad door de noordwand de komende jaren tientallen miljoenen te kort op de financiën. Misschien alsnog verhalen op de Duitsers. Het zou een geweldige geste zijn van de Duitsers tijdens dit 75-jarig bevrijdingsfeest. Toch nog een klein doekje voor het bloeden.

 2. Dat gaat weer eens helemaal nergens over Sjoerd. De tekorten komen door Jeugdzorg, Sociaal domein en ambtenarensalarissen. De Canadezen hebben de noordwand kapot geschoten en als die opnieuw ontwikkeld wordt zal dat grotendeels met geld van particuliere investeerders gebeuren.

 3. @Marc Wat een valse geschiedschrijving houdt jij erop na.

  Gek hé die ambtenarensalarissen, terwijl er onlangs 71,9 miljoen euro is uitgegeven om die ICT-afdeling van de gemeente Groningen flink uit te dunnen en dit naar een commerciële partij over te hevelen. En daar plukt Joost van Keulen nu de vruchten van. Corruptie in goed Nederlands!

 4. # Sjoerd,

  In de oorlog ’40 – ’45 is e.e.a. tegen de vlakte geschoten.
  In heel veel landen gaat er van alles tegen de vlakte – als partijen vechten.

  Een Canadees die in het VVV gebouw – op de Grote Markt – de Forummaquette had bekeken, kwam zeer geschokt nar buiten:
  “It looks like a bunker left over from the second world war!”

  Dat de Zinkende Bunker (Groninger Forum) op deze plek gekomen is, is puur en alleen verwijtbaar aan de dominante lokale politici.
  De eerste trans van de Martinitoren is: 40 meter.
  De hoogte van de Zinkende Bunker is: 45 meter.

  Die Bunker had makkelijk 35 meter kunnen worden.
  Nu kunnen we dus NOOIT meer vanaf de eerste trans over de stad kijken!

  De kift dat de parkeergarage onder de Grote Markt niet doorging was zo intens, dat DAT de reden was voor de dominante politici om de Stadjers de Toren af te pakken…
  Het is ze gelukt!

  ===

  Bevrijding in Groningen?!
  Denk dan hier eens over na!

  Ik mag – aanstaande zaterdag 22 juni 2019 – al 9,5 jaar niet met ambtenaren praten.
  Dit ambtenarencontact-VERBOD is voor ONBEPAALDE tijd.
  Er is geen protocol en dat komt er ook niet.
  Ik ben dus 100% vogelvrij.

  Sinds de nieuwe ‘contact’ambtenaar die – weer zonder overleg met mij – afgelopen december 2018 is aangesteld weet helemaal niemand wie mijn klacht moet afhandelen….

  Alle burgemeesters, wethouders en raadsleden vinden deze gang van zaken doodnormaal.
  Zelfs de Lokale Ombudsman Marijke Hermans en haar juridisch medewerker trekken geen enkel haartje van hun 4 wenkbrauwen op.

  Welke info ik ook aan alle verantwoordelijken verstrek: HET KWARTJE VALT NIET!
  In 2010 – in de gemeente Maasgouw – kwamen raadsleden en de Nationale Ombudsman wel voor een burger op.
  https://l1.nl/ombudsman-eenzijdig-opgelegd-contactverbod-maasgouw-mag-niet-60573

  Mevrouw Kiki

 5. @ Mevrouw Kiki

  Het is verschrikkelijk, dat Forum. Dat er ooit een architect is geweest, die dit bedacht heeft op zo’n locatie. En zijn goedkeuring van het gemeentebestuur + raad. Vooral uit de richting damsterdiep/europaweg is de dominantie van dit gebouw enorm. Het past totaal niet in die omgeving. Ook geen vrij uitzicht meer op d’Olle Grieze. Gelukkig is er in dat opzicht tegenwoordig ook al bijval van Pauline Broekema (voormalig NOS en een rasechte stadjer) op twitter. Ze drukt zich uit in soortgelijke bewoordingen. Buiten dat, is de verwachting dat de exploitatietekorten op termijn enorm zullen zijn.

  Gisteravond een nieuw televisieprogramma met Sophie Hilbrand; de opstandelingen. De eerste van 4 afleveringen. Over het plaatsje Bergen (Noord-Holland),. Ga dit zien! BNNVARA heeft al aangekondigd meer afleveringen te zullen maken. Het schijnt enorm te leven, waarin burgers onheus worden behandeld tegenover de lokale overheid.

  De ombudsman is ook in het leven geroepen om zaken onder de pet te houden. Het kent geen rechtsvorm! Karin Dekker had zelfs een keer een slip op de tong tijdens een raadsvergadering, door de ombudsman (vrouw) bij haar voornaam te noemen. Hoe onafhankelijk ben je dan!

 6. Ik leg het nog een keer uit.
  Bij de verkiezingen hebben de partijen die voorstander waren en zijn van het Forum iedere keer gewonnen.
  De groninger kiezers hebben dus in grote meerderheid op partijen gestemd, meerdere keren, die het Forum een warm hart toedragen.
  Kortom, het is een democratisch genomen besluit met veel politiek draagvlak.
  Alle procedures rondom de totstandkoming van het Forum zijn verloren door de bezwaarmakers.

  Een verstandig mens weet zo langzamerhand toch ook zelf wel een juiste conclusie te trekken?

 7. Zeg Realjack; Een dergelijk besluit over het Forum laat zich niet verpakken in een verkiezingsprogramma.

  Er gloren immers meer items in een verkiezingsprogramma’s, waardoor men op deze partijen stemmen.

  Ikzelf zal mij nooit blindstaren op een verkiezingsprogramma. Omdat ik altijd achterom kijk, welke partij het beste heeft gedaan. Niet perse voor mijzelf, maar denk ook vanuit het collectief, welke partij het beste doet voor Groningen in het algemeen. En moet eerlijk bekennen, dat ik niet gestemd heb, tijdens de laatste, gemeenteraad- landelijk- Europees- en provinciale verkiezingen. En tegenwoordig heeft men zelfs het excuus bedacht, als Nederland, coalitieland om het verschrikkelijke beleid tot in eeuwigheid voort te zetten. En daar pas ik dan ook voor. Tot in de eeuwigheid. Onder het juk van Brussel! Terwijl de Nederlander in 2005 zich toch ook duidelijk had uitgesproken als een democratisch proces via een referendum!

  Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *