Zeldzame steen gevonden in Haren

In de Hondsrug in Haren is afgelopen week een zeldzame steen gevonden. Geoloog Harry Huisman vond de 30 kilo zware steen bij de dienstingang van de Hortus in Haren.

De Viborgiet, zoals de steensoort heet, is te herkennen aan de witte kringen aan de buitenkant. Deze ontstaan alleen als de steen onder bepaalde omstandigheden kristalliseert. Normaal gesproken komt deze steensoort alleen in sommige gebieden van Finland voor. Volgens Huisman zijn in Denemarken, Duitsland en Nederland slecht vijf van deze stenen gevonden.

Toen Huisman de steen mee naar huis nam om schoon te maken, ontdekte hij dat de steen met hamer en beitel bewerkt moest zijn. Volgens hem zou hij gebruikt zijn bij de bouw van een boerderij of kerk. “In de tijd van de middeleeuwen waren keien de enige harde materialen die men beschikbaar had. In Duitsland en Denemarken heb je honderden kerken die uitsluitend van keien zijn gebouwd. Dus toen ik deze kei zag en ik merkte dat hij een vlakke kant heeft, dan is dit een bouwsteen geweest. Ook het formaat klopt precies”, aldus Huisman.

De steen zal deel uitmaken van de Hondsrugtuin in de Hortus in Haren. In deze tuin kan je door een miniatuurversie van het gebied wandelen en zo het Hondsruggebied op een andere manier bekijken. Ook is er een reconstructie te zien van de opbouw van de aardlagen.