“Versterkingsoperatie ontwricht het leven van bewoners”

nieuws

De problemen van inwoners van het aardbevingsgebied stapelen zich op, maar beleid gaat eraan voorbij. Dat is de conclusie van het onderzoek ‘Gaswinning en versterking: De sociale impact voor Groningers’, uitgevoerd door de projectgroep “Gronings Perspectief”.

Gronings Perspectief, een onderzoeksgroep van de RUG die werkt in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen,  hield een peiling onder 3.917 Groningers en sprak met bewoners en professionals. Doctor Katherine Stroebe, een van de onderzoekers, vertelt (op de website van de RUG): “We zien levens ontsporen doordat mensen jarenlang niet kunnen verhuizen, door financiële zorgen of door ongelijke en oneindige gevechten met instanties. Steeds meer bewoners gaan kopje onder door stress en extra maatregelen zijn er nog niet. Het huidig beleid gaat voorbij aan de problemen waar bewoners in de praktijk mee kampen.”

“Het afbouwen van de gaswinning en de versterking zijn oplossingen die misschien over 10 jaar effect hebben, maar de problemen van bewoners zijn er nu,” zo vertelt Stroebe.  “Bewoners en gemeenschappen hebben, juist nu, baat bij andere activiteiten en bezigheden. Dat onderstreept het belang van investeringen in leefbaarheid, verenigingsleven en bewonersinitiatieven.”

Het gehele onderzoek en bijlagen zijn te vinden op de website van Gronings Perspectief.