Strukton Civiel aannemer hoofdstation, kosten 26 miljoen hoger

nieuws
Foto Sebastiaan Scheffer

Strukton Civiel is de voorkeursaannemer die de werkzaamheden rond het hoofdstation van Groningen gaat uitvoeren. Dat is maandagmiddag bekend gemaakt.

Het gebied rond het hoofdstation krijgt een facelift. Zo komt er ook aan de zuidkant een grote ingang. Daarnaast wordt het busstation naar die plek verplaatst.

Er komt een voetgangerstunnel en een fietstunnel onder het station door. Ook wordt mogelijk gemaakt dat de regionale treinen van Arriva het hoofdstation niet meer als eindpunt hebben, maar kunnen doorrijden, zoals van Delfzijl naar Veendam. De monumentale perronkappen en het seinhuis blijven behouden.

De kosten, die eerst geraamd waren op 290 miljoen euro, vallen door de groeiende economie en daardoor een groeiende vraag naar bouw 26 miljoen euro hoger uit. Daarin zitten ook de extra kosten die gemaakt worden voor een grondverwervingscontract en voor het nieuwe opstelterrein van treinen bij de Vork tussen Groningen en Haren. De werkzaamheden in het stationsgebied starten volgend jaar.