Stemgedrag visueel maken: “Ineens volgde Lodewijk Asscher mij”

Het stemgedrag visueel inzichtelijk maken op kaartjes. Dat is waar RuG-student Niek Boer de afgelopen periode druk mee bezig is. “Ik had niet verwacht dat er zoveel belangstelling voor zou zijn.”

Aanleiding voor Boer zijn de Provinciale Statenverkiezingen van vorige maand. “Er is best wel wat informatie te vinden maar dat is allemaal uitgesplitst op gemeente”, vertelt Boer. “Door de herindelingen zijn gemeenten tegenwoordig zo groot dat ik er juist voor gekozen heb om een onderverdeling te maken in dorpen en wijken, en dan ontstaat er een heel ander beeld. Neem bijvoorbeeld gemeente Het Hogeland. De ChristenUnie is daar de grootste geworden, maar als je op het gebied inzoomt dan zie je dat die partij niet in ieder dorp het grootste is.”

Een zelfde opzet heeft Boer gemaakt voor de stad Groningen. “Ik heb alle wijken en buurten ingetekend en vervolgens alle gegevens van de stembureaus in die bepaalde wijk bij elkaar opgeteld. Daardoor kun je precies zien in welke wijken de SP goed scoorde en waar bijvoorbeeld GroenLinks steken heeft laten vallen.”

Voor Boer, die studeert om leraar te worden, is het een vrijetijdsproject. “Maar ik ben hier nog niet mee klaar. Ik wil de komende dagen een kaartje maken met de stemverhouding tussen links en rechts. En wellicht dat ik ook nog wel iets ga doen met de Europese verkiezingen over twee weken. Ook omdat er best wel veel interesse is in de grafische weergaven. Laatst kreeg ik een melding dat Lodewijk Asscher mij was begonnen te volgen. Ja dat is toch leuk!”

Alle kaartjes en informatie vind je op het Twitter-kanaal van Boer.

Deel dit artikel: