SP: Sociale kaalslag in zorg en ondersteuning voorkomen

nieuws
Bron foto: SP Groningen / Flickr / CC 2.0-by-nc-nd

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk maakt zich grote zorgen over plannen van het gemeentebestuur voor de zorg in Groningen. Volgens Dijk is er sprake van sociale kaalslag.

Zowel voor de hulp en ondersteuning voor jeugd, de WIJ-teams en de huishoudelijke zorg heeft het college vanaf 2020 forse bezuinigingen begroot. Die lopen op van ruim 5 miljoen euro volgend jaar tot 11,3 miljoen euro in 2022. De gemeenteraad bespreekt de komende weken week de begroting en plannen van het college.

Volgens de SP zijn deze bezuinigingen onverantwoord en zijn er andere keuzes mogelijk, zodat zorg- en hulpbehoevenden niet worden getroffen. Jimmy Dijk stelt: “Deze sociale kaalslag zal grote gevolgen voor onze buurten, wijken, dorpen en mensen in Groningen hebben. Er is de afgelopen jaren al zoveel bezuinigd op de zorg en ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben. Nu de economie groeit, is het de hoogste tijd dat de coalitiepartijen kiezen voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.”

Deel dit artikel:

 1. De SP is de draad helemaal kwijt. De zorg in ons land is zeker voor verbetering vatbaar, maar die is nu al echt geweldig. Bijna geen ander land heeft het zo goed.

  1. Beste Alex , war heb je deze wijsheid vandaan ? Geweldige zorg ? In mijn direkte omgeving merk ik er helemaal niets van . Mensen worden door “keukentafelgesprekken” (waarvan ze niet weten dat een dergelijk peilgesprek aan de gang is) gekort op huishoudelijke hulp , voorzieningen in de WMO , sociale uitkeringen en toeslagen , enzovoorts .
   Nu dreigt er dus ook nog bezuinigd te worden op de (door de gemeente ingestelde) WIJ-teams . Deze teams vormen de toegangspoort tot bij voorbeeld voorzieningen in de WMO , aanvragen/verlengen voedselbank , enzovoorts .
   Misschien dat het handig is om je VVD-brilletje (waarvan ik ten sterkste vermoed dat je er eentje draagt) af te zetten en eens te kijken en te ervaren wat er in de wijken daadwerkelijk aan de hand is . Maar schrik niet te veel ; de ervaring kan ontnuchterend werken !

   1. Ik merk het aan de geweldige zorg die mijn echtgenoot krijgt als hartpatiënt, ik merk het aan de geweldige zorg die mijn hoogbejaarde en dementerende schoonmoeder kreeg. Ik merk het aan mijn zwager die een nieuwe heup kreeg. Ik merk het aan de geweldige zorg die ik krijg, met relatief korte wachtlijsten, als ik iets nodig heb. Ik ken veel mensen, en geen mensen met grote klachten. Zeer goede kwaliteit, betrokken zorgverleners, relatief lage kosten.

    Ter vergelijking, familie in Canada heeft te maken met wachtlijsten van letterlijk jaren.

    Weet u dat huishoudelijke hulp een gigantische luxe is, in vergelijking met bijna elk ander land? Natuurlijk moet er verbeteringen komen, maar hou het in perspectief.

    En nee, ik heb nooit op vvd gestemd, nooit verder naar rechts dan de CU.

 2. Alexander, fijn dat je moeder, je buurvrouw, echtgenote het zo goed heeft. En nou naar dat het in Canada erger is ( nooit iets van gemerkt )

  Maar dat maakt niet dat je enigzins maar zou mogen denken dat jij daarom weet dat de zorg goed is.
  Kom uit je eigen bubbel en kijk es wat verder dan je neus lang is. Ga es vrijwilligers werk doen bij de voedselbank, ouderenzorg of lees de statistieken. De zorg brokkelt af waar we bij staan. Veel plezier overigens met de nieuwe heup.

  1. Aangezien ik veel concrete ervaring met de zorg heb en jij je laat informeren door ‘indrukken’, ‘tafelgesprekken’ en ‘van horen zeggen’, denk ik dat jij diegene bent die in een bubbel leeft. Jij gelooft graag de propaganda van klaagpartijen als de SP en 50Plus, want cynisme geeft je een soort machtsgevoel. Als je eerlijk bent, dan geef je toe dat wij in NL het onvoorstelbaar goed hebben, zeker in vergelijking met andere landen, en dat de zorg nooit beter is geweest.

   1. Een “ik weet alles beter” reaktie . Uit mijn eigen omgeving weet ik 100% zeker dat de zorg veel te wensen over laat , zeker gezien de toegepaste “kaasschaaf”methode van de laatste jaren .
    Voorbeelden ? Aanvraag van huishoudelijke hulp voor iemand die niet meer (voldoende) in staat is de eigen toko te bestieren . Keukentafelgesprekken (vermomd als een uit belangstelling geboren informatief gesprek). Aanvragen voor hulpmiddelen zoals een rolstoel en/of scootmobiel . De bureaucratie en ambtenarij druipt er vanaf .
    Als je eerlijk bent dan geef je toe dat je persoonlijke ervaringen niet representatief zijn voor het grote geheel . Als die ervaringen kloppen (waar ik vooralsnog van uit ga) krijg ik zeer sterk de indruk dat die positiviteit voortkomt uit het old boys network en kruiwagentjespolitiek .gezien de naam “Alexander van Buren” zou me dat niet verbazen .

   2. @Werner Groennou – Fijn dat je je reactie begint met de tekst, “een ‘ik weet alles beter’ reaktie”, want je hebt de rest van je reactie inderdaad heel goed samengevat.

    Je trekt allerlei conclusies over mij die helemaal niet kloppen, en dat is consistent met het feit dat je een vooringenomen mening over alles hebt, en feiten doen er niet toe. Mijn concrete ervaringen zijn “niet representief”, jouw mening wel schijnbaar.

    In een bericht hier een paar maanden geleden, schreef jij, “Ook mensen die een partij aanhangen die niet de mijne is krijgen van mij een respektvolle bejegening als mens”. Nou, laat dat respekt maar zien, in plaats van al die beledigingen.

    M.b.t. je opmerking over aanvragen voor hulpmiddelen: in vrijwel alle andere landen moet men die dingen zelf aanschaffen. Natuurlijk moet dat met zo min mogelijk bureaucratie gaan, maar tegelijkertijd wordt men boos als er onvoldoende wordt gecontroleerd waardoor misbruik/criminaliteit ontstaat. En één van de consequenties van ‘gratis’ hulpmiddelen – rollator’s waren hier een goed voorbeeld van – is dat a) de leveranciers de prijzen goed wisten op te krikken en b) er geen 2e-hands markt was (iedereen kreeg een nieuwe), en dat terwijl een groot deel van de bevolking rijk genoeg is om die zelf te kopen (waardoor concurrentie en een 2e-handsmarkt zou ontstaan).

    En, om met jouw woorden af te ronden: “Als je eerlijk bent dan geef je toe dat je persoonlijke ervaringen niet representatief zijn voor het grote geheel.” Want, het is een feit dat de zorg in zijn geheel in NL stukken beter is dan de meeste andere landen ter wereld, en dat de zorg ook beter is dan het ooit was. Voor verbetering vatbaar? Zeker, maar hou het in perspectief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *