RuG geeft advies bij burenoverlast

nieuws
Foto: Wolter Deelman

De Rijksuniversiteit Groningen, RuG, heeft vanaf maandag een website online staan waar mensen gratis juridisch advies kunnen ontvangen wanneer ze te maken hebben met overlast door buurtbewoners.

Overlast door buren is een hardnekkig probleem in ons land. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 29 procent van de huurders en woningeigenaren wel eens te maken heeft met deze vorm van overlast. Als het onderwerp wordt uitgesplitst dan gaat het met name om geluidsoverlast en vervuiling. Maar ook wordt overlast door dieren en intimidatie genoemd.

“Ik werd steeds vaker om advies gevraagd”
De website waar mensen juridisch advies kunnen krijgen is opgezet door Michel Vols, hoogleraar openbare-orderecht. Hij is onder andere gespecialiseerd in burenruzies en wordt de laatste tijd steeds vaker om advies gevraagd. “Het is voor mij helaas niet mogelijk om al die individuele vragen te beantwoorden”, zegt Vols. “Het geven van individuele adviezen over overlast is niet goed te combineren met onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Wel proberen ik, en mijn collega’s aan de Rijksuniversiteit Groningen, te zoeken naar mogelijkheden om onze kennis te vertalen naar instrumenten waar de maatschappij echt wat aan heeft. De website is daar een heel concreet en mooi voorbeeld van”.

Zeshonderd adviezen mogelijk
De website is ontwikkeld samen met Laurent Jensma, docent en onderzoeker IT-Recht bij de RuG. “Op basis van de verschillende situaties en kenmerken die de gebruiker invoert, wordt er een passend juridisch advies gegenereerd”, vertelt Jensma. “Het is echt geavanceerd en kwalitatief hoogstaand: er zijn meer dan zeshonderd variaties mogelijk”.

De website is te bezoeken op overlastadvies.nl.