Minister Ollongren wordt verantwoordelijk voor nieuwe versterkingsorganisatie

nieuws

Minister Ollongren wordt verantwoordelijk voor de nieuwe uitvoeringsinstantie die de versterkingsoperatie in Groningen gaat leiden. Dat heeft de ministerraad vrijdagmiddag besloten. 

De gemeenten krijgen de regie over de versterkingsoperatie zodat de uitvoering zoveel mogelijk kan worden gekoppeld aan lokale plannen voor stads- en dorpsvernieuwing. Daarmee is het volgens de ministers logisch dat ook het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de eindverantwoordelijkheid draagt voor het instituut, waar ook de Nationaal Coördinator Groningen onder gaat vallen.

Door de komst van één uitvoeringsorganisatie kan bovendien meer tempo worden gemaakt met de aanpak van onveilige huizen. Met deze omzet gaat ook de rol van de NAM bij het Centrum voor Veilig Wonen verdwijnen.  Voortaan stuurt de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) het CVW rechtstreeks aan. De minister van EZK blijft wel verantwoordelijk voor de veiligheid in het aardbevingsgebied.