Minder mensen doen SOA-test bij SENSE

In 2018 is het aantal mensen dat bij SENSE een soa-test heeft gedaan, gedaald met 21 procent ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit de cijfers van de preventie-instelling.

Het aantal bezoekers aan het spreekuur van SENSE is met 21% gedaald ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit de vandaag gepubliceerde SOA statistieken van 2018. De cijfers richten zich op seksueel overdraagbare aandoeningen in de provincie Groningen bij jongeren onder de 25, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers.

Fokke Postma, operationeel coördinator seksuele gezondheid bij GGD Groningen en Drenthe, verklaart deze daling door de stopzetting van onder andere testlab. Testlab was een testfaciliteit voor mannen die seks hebben met mannen. Deze doelgroep kan voor een SOA test niet meer terecht bij SENSE, maar kan dit alleen nog via de huisarts doen.

Groei gonorroe

SENSE raadt mensen wel aan om zich regelmatig te laten testen. In de afgelopen twee jaar is namelijk het aantal gonorroe-infecties gestegen met meer dan 30%. Vooral bij heteroseksuele vrouwen is in 2018 een grote stijging te zien. De meest voorkomende SOA in Groningen is chlamydia, 82% van de positief geteste jongeren onder de 25 jaar heeft last van deze aandoening.

Infographic: Sense Noord-Nederland
Deel dit artikel:

  1. Met alle alternatieven die er tegenwoordig zijn is het niet vreemd dat het aantal tests bij de GGD daalt. Waarom zou je achteraan sluiten in de rij en vervolgens 2 weken wachten op je uitslag als je met bepaalde online tests binnen 48 uur uitslag hebt? De GGD is dan wel gratis voor sommigen maar je betaalt er ruimschoots voor in tijd en gebrek aan privacy.

  2. Het is in ieders belang deze testen voor iedereen gratis te maken. Veel mensen zullen voor allerleid redenen niet naar hun huisarts durven te gaan, of ze kunnen het geld voor de testen niet missen, maar het bestrijden van overdraagbare ziektes spaart de maatschappij geld en ellende.

  3. “Fokke Postma, operationeel coördinator seksuele gezondheid bij GGD Groningen en Drenthe, verklaart deze daling door de stopzetting van onder andere testlab. Testlab was een testfaciliteit voor mannen die seks hebben met mannen. Deze doelgroep kan voor een SOA test niet meer terecht bij SENSE, maar kan dit alleen nog via de huisarts doen.”

    Dit ziet deze man echt verkeerd. Er zijn alternatieven! Alternatieven die veel vriendelijker zijn in gebruik en helemaal van deze tijd (on demand, online, etc). Die alternatieven zorgen ervoor dat mensen niet meer naar de GGD hoeven! De GGD is nooit eerste keus geweest van gebruikers, er was simpelweg niets anders. Maar het blijft behelpen natuurlijk om te moeten wachten om getest worden.

    De GGD voert een achterhoedegevecht. Maar waarom zou je ook innoveren? Je krijgt je subsidie toch wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *