Minder mensen doen SOA-test bij SENSE

In 2018 is het aantal mensen dat bij SENSE een soa-test heeft gedaan, gedaald met 21 procent ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit de cijfers van de preventie-instelling.

Het aantal bezoekers aan het spreekuur van SENSE is met 21% gedaald ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit de vandaag gepubliceerde SOA statistieken van 2018. De cijfers richten zich op seksueel overdraagbare aandoeningen in de provincie Groningen bij jongeren onder de 25, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers.

Fokke Postma, operationeel coördinator seksuele gezondheid bij GGD Groningen en Drenthe, verklaart deze daling door de stopzetting van onder andere testlab. Testlab was een testfaciliteit voor mannen die seks hebben met mannen. Deze doelgroep kan voor een SOA test niet meer terecht bij SENSE, maar kan dit alleen nog via de huisarts doen.

Groei gonorroe

SENSE raadt mensen wel aan om zich regelmatig te laten testen. In de afgelopen twee jaar is namelijk het aantal gonorroe-infecties gestegen met meer dan 30%. Vooral bij heteroseksuele vrouwen is in 2018 een grote stijging te zien. De meest voorkomende SOA in Groningen is chlamydia, 82% van de positief geteste jongeren onder de 25 jaar heeft last van deze aandoening.

Infographic: Sense Noord-Nederland