LIVEBLOG: Stembureaus in Groningen geopend

nieuws
Foto: Jasper Tolsma

Groningen gaat donderdag naar het stembureau voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de verkiezingen.

14.00

Druk in Thesinge.
470 stemmers telt het dorp. Daar zijn er nu honderd van geweest. Onder andere Wenne: “Ik mag voor het eerst stemmen. Best wel spannend! Maar ik vind dit gewoon heel belangrijk. Jongeren moeten hun stem laten horen want mij is opgevallen dat juist jongeren een uitgesproken mening hebben”. De opkomst ligt inmiddels op 17,5 procent.

Foto Sebastiaan Scheffer: De stembusgang in Thesinge.

13.05
De opkomst ligt op 14,2%.

12.30

Bij stembureau 101 in De Wijert is het rustig.
Tot nu toe zeventig mensen hebben hun stem uitgebracht.  “Ik hoop dat er nog wel wat mensen komen. Maar we hebben concurrentie van de kerk in de wijk dat toch wel een hele populaire plek is”, zegt stembureauvoorzitter Niels Meijer.

Foto Sebastiaan Scheffer: Een rustig stembureau in De Wijert.

09.35
Vanwege de verkiezingen worden er vandaag op verschillende plekken verkiezingsfestivals voor studenten gehouden. In Groningen gebeurt dit op het Noorderpoort College. Diverse politici praten met de studenten over het belang van de Europese verkiezingen. Het gaat onder meer om Kirsten de Wrede (PvdD), Julian Bushoff (PvdA) en Benni Leemhuis (GroenLinks).

09.30
De opkomst ligt inmiddels op 4,4 procent. In totaal hebben 7.783 hun stem nu uitgebracht.

09.00
De gemeente Groningen laat weten dat de opkomst inmiddels 3,6 procent bedraagt. In totaal hebben nu 6.341 hun stem uitgebracht.

08.16
De opkomst bij de vorige Europese verkiezingen in 2014 bedroeg in de oude gemeente Groningen 38,85 procent. De gemeente heeft de hoop dat die opkomst dit jaar hoger ligt. Tot vanavond 21.00 uur zijn de stembureaus geopend.

08.10
In het Groninger Forum werd afgelopen nacht even na 00.00 uur de eerste stem uitgebracht:

07.56
In de gemeente Groningen mogen vandaag 177.000 mensen hun stem uitbrengen. Het eerste stembureau opende afgelopen nacht om 00.00 uur haar deuren. In het Groninger Forum kon tot 02.00 uur gestemd worden. 57 Mensen maakten hier gebruik van.

Vanaf 07.30 uur zijn alle stembureaus geopend. Om 06.30 uur opende het mobiele stembureau bij het Hoofdstation haar deuren.

Deel dit artikel:

  1. Ik was TEGEN de EU (2005) en zal TEGEN de EU blijven. En voelt niet de noodzaak om te stemmen. De EU is een magneet gebleken in al zijn problematiek. De EU heeft GEEN welvaart gebracht. Vraag het de gewone man/vrouw. En met name laagopgeleiden, zij kunnen niet concurreren met de arbeidsmigranten uit het voormalig oost-blok. De vaste lasten liggen in die landen een stuk lager en de lonen in die landen evident. Een minimumloon in Nederland is een 2 x modaal inkomen voor deze arbeidsmigranten, die vaak maar 3 á 4 maanden naar Nederland komen. En de rest van het jaar hun jaarinkomen hebben veilig gesteld. Het ‘verdrag van Maastricht’ dient te worden opengebroken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *