Kinderarts UMCG: ‘Aantal kinderen met diabetes type 1 verdubbeld’

nieuws
Foto: PhotoMIX Ltd. via Pexels (CC 0.0)

Het aantal kinderen dat per jaar de diagnose diabetes mellitus type 1 krijgt, is in de afgelopen dertig jaar verdubbeld. Dat concludeert Angelien Spaans-Hummelink in haar proefschrift, waar ze woensdag bij de Rijksuniversiteit Groningen op afstudeert.

Naast een toename van het aantal kinderen, blijkt uit het onderzoek van Spaans ook dat de meeste diagnoses in het najaar en in de winter gesteld worden. Een directe verklaring voor die seizoensgebondenheid is er nog niet.  Verder is opvallend dat de diagnose bij kinderen van 0 tot 4 jaar juist vaker in het voorjaar gesteld wordt. Ook blijkt uit het onderzoek dat kinderen met diabetes type 1 blijken 24 keer zo vaak ook een schildklieraandoening te hebben. Omdat er voor coeliakie geen medicijnen worden voorgeschreven, vond Spaans daarover geen gegevens in de database.

Spaans werkt als kinderarts op de diabetespoli van de Isalakliniek in Zwolle en voerde haar onderzoek uit in samenwerking met het UMCG. Opvallend is dat pubers, naarmate ze ouder worden, steeds minder therapietrouw worden. Zelf ben ik als kinderarts geneigd om de pubers zelfstandigheid te geven, de ouders er niet meer altijd bij te betrekken. Maar blijkbaar is bijsturen van ouders toch wel nodig. Er is meer onderzoek nodig om uit te zoeken wat de goede balans is tussen loslaten en toch blijven begeleiden.’

Deel dit artikel: