ISO: ‘Onderzoek naar geestelijk welzijn studenten teleurstellend’

nieuws
Foto: AdrianHillman / Getty Images

Het Interstedelijk Studenten Overleg is teleurgesteld in de onderzoek van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu naar het (geestelijke) welzijn van jongeren en studenten. Dit omdat het geen informatie geeft over financiële zorgen onder studenten m.b.t. het leenstelsel.

ISO-voorzitter Tom van den Brink: ”De factsheet van het RIVM is allesbehalve een grondig onderzoek naar de oorzaken van de toegenomen mentale druk bij studenten. Dat is een gemiste kans voor iedereen.” Volgens het ISO is met de ‘inventarisatie’ van het RIVM niet duidelijk geworden wat de dieperliggende oorzaken van de mentale druk bij studenten zijn. ”Van den Brink: ”Aanvullend onderzoek blijkt noodzakelijk om verdere conclusies te kunnen trekken over de mentale druk onder studenten. De verwachtingen waren hoog, maar het RIVM wijst op het belang van aanvullend onderzoek. Dit moet per direct in gang gezet worden.”

De aanleiding voor het RIVM-onderzoek was de grote hoeveelheid onderzoeken die aantonen dat de mentale gezondheid van jongeren een steeds grotere zorg is. In het onderzoek van Windesheim in 2018 bleek dat een kwart van de studenten burn-out klachten heeft en bij een op de vijf zelfs een risico op zelfdoding bestaat. Eerste Kamerleden verzochten daarom de minister om het debat over de renteverhoging op studieschulden uit te stellen, om de resultaten van het onderzoek af te wachten.

Deel dit artikel:

  1. Het is maar te hopen dat ze in het vervolgonderzoek zo concreet mogelijk vragen: “Denk je niet dat je stress-klachten aanzienlijk verminderd zouden kunnen worden door de voorwaarden in het leenstelsel zoveel mogelijk te versoepelen en herzien?”. Een percentage zal dan antwoorden: “Nee hoor, dat heeft er helemaal niets mee te maken. De stof interesseert me maar matig en ik blijf maar om half vier uit de kroeg komen en kwam weer niet onder een rondje uit. Ben ook verliefd en best wel gekrenkt. Terwijl ik de studie sowieso maar nauwelijks aankan.” Maar ik denk niet dat het percentage marginaal zal zijn.

    Geld voor onderzoek voor politieke doeleinden. Wat een gotspe. Het LBO-beroepssegment mag betalen voor de mensen waarvan we vinden dat ze niet alleen gelijke kansen maar ook douceurtjes verdienen. Terugbetalen hoeft niet. Het zijn dezelfde spelletjes en dezelfde groeperingen als die voor het klimaat opkomen. We willen er graag wat aan doen maar we moeten het wel binnen een paar jaar ruimschoots terugverdienen middels subsidies en soortgelijke regelingen. Subsidies en terug-levercondities, uiteindelijk betaald door de armeren in de samenleving (die de extra accijnzen niet kunnen ontwijken en voor de subsidies niet in aanmerking komen). Sociaalpolitiek van modern links.

    Voor de rest werkt zo’n onderzoek alleen maar averechts. Zowel het onderzoek als de eventuele maatregelen vergroten uitsluitend dit soort problematiek. Daar is al heel veel onderzoek naar gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *