HSV: Pijlman moet tegen renteverhoging studieschuld stemmen

De HSV, Hanze Studentenbelangen Vereniging, roept bestuursvoorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool op om op 28 mei tegen de renteverhoging op de studieschuld te stemmen.

Pijlman is tevens lid van de Eerste Kamer. Op 28 mei wordt het wetsvoorstel behandeld waarin de looptijd van de rente op studieschulden wordt vastgezet voor tien jaar. Tot nu toe was de looptijd vijf jaar. Volgens de HSV kost die voor een student met een gemiddelde schuld zo’n 5 duizend euro extra.

“Terwijl de politieke steun voor het leenstelsel afneemt, blijft het kabinet studenten verder uitmelken,” stelt de HSV. Verhoging van de rente betekent volgens de HSV dat studeren steeds meer enkel weggelegd is voor jongeren met rijke ouders. Als Pijlman tegen stemt, zou het plan in de prullebak kunnen verdwijnen.

Deel dit artikel:

  1. In zuiver staatsrechtelijke zin dient senator drs. Henk Pijlman zich bij dit onderwerp van stemming te onthouden, omdat hij tevens voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool is. Vanuit zijn Hanzehogeschool-functie is hij direct belanghebbende.

    Geen dubbele petten!

  2. Behalve dat leden van de Eerste Kamer onafhankelijk moeten zijn. Hun nevenfuncties (zoals de Hanze-functie van Pijlman) moeten geen invloed uitmaken op je werk in de Eerste Kamer.

    Maar leuk probeert tijdens jullie verkiezingstijd HSV!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *